skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Aby zrobić ciasto, wszystkie potrawy muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego najlepiej przygotować je z wyprzedzeniem. Ostrożnie podziel jajka na żółtka i białka.
Krok 2:

Najpierw robimy ciasto na żółtkach.
Krok 3:

Przy maksymalnej prędkości miksera ubij żółtka z cukrem na gęstą żółtą masę i rozpuść cukier. Myjemy mikser i suszymy.
Krok 4:

Dodaj olej roślinny, wymieszaj.
Krok 5:

Wlej połowę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i wanilią. Delikatnie wymieszaj szpatułką.
Krok 6:

Wlej mleko, ponownie delikatnie wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 7:

Dodaj pozostałą mąkę i skórkę z cytryny. Delikatnie zagniataj jednorodne ciasto.
Krok 8:

Ciasto na żółtkach jest gotowe.
Krok 9:

Składniki na ciasto białkowe.
Krok 10:

Białka ubijamy najpierw solą z minimalną prędkością do miękkich szczytów. Stopniowo dodawaj cukier w małych porcjach, nie przerywając ubijania. Nieznacznie zwiększamy prędkość. Ubij białka na bardzo gęstą masę powietrza.
Krok 11:

Wlej olej roślinny, delikatnie wymieszaj szpatułką.
Krok 12:

Wlej połowę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i wanilią. Delikatnie wymieszaj.
Krok 13:

Następnie przygotuj ciasto podobnie jak ciasto na żółtkach, to znaczy powtórz kroki 6 i 7.
Krok 14:

Przykryj naczynie do pieczenia naoliwionym pergaminem. Rozłóż połowę ciasta na żółtkach, wyrównaj szpatułką.
Krok 15:

Posyp kakao przez sito.
Krok 16:

Następnie ostrożnie rozłóż połowę ciasta na białkach, wyrównaj.
Krok 17:

Posyp również kakao.
Krok 18:

Układamy resztę" żółtego & quot; ciasta, posypujemy kakao. Na wierzch rozprowadzamy" białe & quot; ciasto.
Krok 19:

Upiec ciastko w rozgrzanym do 180 stopni. piekarnik około 40 minut. Wskazane jest, aby nie otwierać piekarnika przez pierwsze 25-30 minut, aby ciasto nie osiadło. Gotowość sprawdzamy drewnianą belką. Jeśli jest sucha, babeczka jest gotowa.
Krok 20:

Gotową babeczkę całkowicie schładzamy, wyjmujemy z formy i podajemy do stołu. Miłego picia herbaty!
podczas robienia ciasta bardzo ważne jest, aby wziąć pod uwagę, że olej roślinny i mleko są mierzone w gramach, a nie w mililitrach.
kolor żółtego ciasta będzie zależał od jakości jaj. Jeśli używasz jajek od kur domowych, których żółtko jest jasnopomarańczowe, kolor ciasta będzie nasycony na Żółto. Miałem zwykłe jajka kupione w sklepie, więc ciasto na żółtkach jest bladożółte.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal / 100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g

