babeczka dwukolorowa na mleku

Oryginalna żółto-biała babeczka w przekroju. Na to ciasto wykonuje się dwa rodzaje ciasta: na białkach i na żółtkach. Zasada ich przygotowania jest taka sama. Dzięki skórce z cytryny wypieki mają lekki cytrusowy smak. Ciasto okazuje się delikatne, umiarkowanie kruche. Na kawałku gotowej babeczki widoczne są ciekawe faliste żółto-białe warstwy. Domowe wypieki mogą zadowolić rodzinę i przyjaciół. Możesz podać ciastko z filiżanką pachnącej herbaty lub aromatycznej kawy, a Mali członkowie rodziny uwielbiają takie ciastko z mlekiem.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 22 % 13 g
węglowodany 64 % 38 g
303 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić ciasto, wszystkie potrawy muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego najlepiej przygotować je z wyprzedzeniem. Ostrożnie podziel jajka na żółtka i białka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw robimy ciasto na żółtkach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przy maksymalnej prędkości miksera ubij żółtka z cukrem na gęstą żółtą masę i rozpuść cukier. Myjemy mikser i suszymy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj olej roślinny, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej połowę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i wanilią. Delikatnie wymieszaj szpatułką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mleko, ponownie delikatnie wymieszaj, aż będzie gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj pozostałą mąkę i skórkę z cytryny. Delikatnie zagniataj jednorodne ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto na żółtkach jest gotowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Składniki na ciasto białkowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Białka ubijamy najpierw solą z minimalną prędkością do miękkich szczytów. Stopniowo dodawaj cukier w małych porcjach, nie przerywając ubijania. Nieznacznie zwiększamy prędkość. Ubij białka na bardzo gęstą masę powietrza.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej olej roślinny, delikatnie wymieszaj szpatułką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej połowę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i wanilią. Delikatnie wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie przygotuj ciasto podobnie jak ciasto na żółtkach, to znaczy powtórz kroki 6 i 7.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj naczynie do pieczenia naoliwionym pergaminem. Rozłóż połowę ciasta na żółtkach, wyrównaj szpatułką.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp kakao przez sito.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Następnie ostrożnie rozłóż połowę ciasta na białkach, wyrównaj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Posyp również kakao.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Układamy resztę" żółtego & quot; ciasta, posypujemy kakao. Na wierzch rozprowadzamy" białe & quot; ciasto.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Upiec ciastko w rozgrzanym do 180 stopni. piekarnik około 40 minut. Wskazane jest, aby nie otwierać piekarnika przez pierwsze 25-30 minut, aby ciasto nie osiadło. Gotowość sprawdzamy drewnianą belką. Jeśli jest sucha, babeczka jest gotowa.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Gotową babeczkę całkowicie schładzamy, wyjmujemy z formy i podajemy do stołu. Miłego picia herbaty!

podczas robienia ciasta bardzo ważne jest, aby wziąć pod uwagę, że olej roślinny i mleko są mierzone w gramach, a nie w mililitrach.
kolor żółtego ciasta będzie zależał od jakości jaj. Jeśli używasz jajek od kur domowych, których żółtko jest jasnopomarańczowe, kolor ciasta będzie nasycony na Żółto. Miałem zwykłe jajka kupione w sklepie, więc ciasto na żółtkach jest bladożółte.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal / 100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy