kurczak z czerwonymi pomarańczami i rozmarynem

pachnący kurczak z sycylijskimi pomarańczami i rozmarynem. Zostało mi kilka czerwonych pomarańczy i postanowiłem spróbować nadziewać nimi kurczaka. Zamiast czerwonych pomarańczy odpowiednie są również zwykłe żółte pomarańcze.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 13 g
tłuszcze 41 % 14 g
węglowodany 21 % 7 g
202 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Marynata. Do marynaty potrzebujemy: soku i skórki z czerwonej pomarańczy, skórki z cytryny, sosu sojowego, miodu i skrobi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń skórkę z pomarańczy. Wyciśnij sok z pomarańczy. Rozcieńczyć skrobię w soku pomarańczowym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usuń również skórkę z cytryny za pomocą tarki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sos sojowy, miód do skrobi. Wszystko dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj składniki. Do nadziewanego kurczaka potrzebujemy: kurczaka o wadze 1,5-2 kg, rozmarynu, główki czosnku, oleju roślinnego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj kurczaka, osusz. Delikatnie oddziel skórę od mięsa na piersi. Zalej kurczaka marynatą i pozostaw do marynowania na 2 godziny, od czasu do czasu obracając ptaka, aby równomiernie namoczył marynatę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Farsz. Będziemy potrzebować dnia napełniania: czerwonej pomarańczy, świeżego rozmarynu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj pozostałą pomarańczę sycylijską i pokrój na małe kawałki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nadziewaj kurczaka plasterkami czerwonych pomarańczy i gałązkami rozmarynu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś kurczaka do wysmarowanej olejem formy i polej marynatą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój główkę czosnku na pół i włóż do formy do kurczaka wraz z gałązkami rozmarynu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie zdejmij folię i piecz przez około 1 godzinę, aż utworzy się złoty kolor. Okresowo podlewaj kurczaka sokiem z dna formy.

kiedy mój mąż i ja po raz pierwszy odpoczywaliśmy we Włoszech, zawsze podawaliśmy sok z czerwonych pomarańczy na śniadanie .Te wspaniałe owoce rosną na Sycylii i są jej znaną na całym świecie wizytówką. Niektóre odmiany można znaleźć w innych krajach, ale odmiana «sanguinella» - tylko na Sycylii. Są dla niego najbardziej odpowiednie warunki.

w naszym Twerze nie spotkałem tej odmiany pomarańczy i byłem mile zaskoczony ich smakiem i kolorem. Otworzyło się takie miejsce na gotowanie i tworzenie zdjęć! Mamy teraz te pomarańcze w sprzedaży, więc jak tylko nadejdzie sezon, kupuję je w dużych ilościach. W Rosji czerwone pomarańcze można znaleźć w sklepach od stycznia do marca.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g

Podobne przepisy