skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Marynata. Do marynaty potrzebujemy: soku i skórki z czerwonej pomarańczy, skórki z cytryny, sosu sojowego, miodu i skrobi.
Krok 2:
Usuń skórkę z pomarańczy. Wyciśnij sok z pomarańczy. Rozcieńczyć skrobię w soku pomarańczowym.
Krok 3:
Usuń również skórkę z cytryny za pomocą tarki.
Krok 4:
Dodaj sos sojowy, miód do skrobi. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Przygotuj składniki. Do nadziewanego kurczaka potrzebujemy: kurczaka o wadze 1,5-2 kg, rozmarynu, główki czosnku, oleju roślinnego.
Krok 6:
Umyj kurczaka, osusz. Delikatnie oddziel skórę od mięsa na piersi. Zalej kurczaka marynatą i pozostaw do marynowania na 2 godziny, od czasu do czasu obracając ptaka, aby równomiernie namoczył marynatę.
Krok 7:
Farsz. Będziemy potrzebować dnia napełniania: czerwonej pomarańczy, świeżego rozmarynu.
Krok 8:
Umyj pozostałą pomarańczę sycylijską i pokrój na małe kawałki.
Krok 9:
Nadziewaj kurczaka plasterkami czerwonych pomarańczy i gałązkami rozmarynu.
Krok 10:
Przenieś kurczaka do wysmarowanej olejem formy i polej marynatą.
Krok 11:
Pokrój główkę czosnku na pół i włóż do formy do kurczaka wraz z gałązkami rozmarynu.
Krok 12:
Przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut.
Krok 13:
Następnie zdejmij folię i piecz przez około 1 godzinę, aż utworzy się złoty kolor. Okresowo podlewaj kurczaka sokiem z dna formy.
kiedy mój mąż i ja po raz pierwszy odpoczywaliśmy we Włoszech, zawsze podawaliśmy sok z czerwonych pomarańczy na śniadanie .Te wspaniałe owoce rosną na Sycylii i są jej znaną na całym świecie wizytówką. Niektóre odmiany można znaleźć w innych krajach, ale odmiana «sanguinella» - tylko na Sycylii. Są dla niego najbardziej odpowiednie warunki.
w naszym Twerze nie spotkałem tej odmiany pomarańczy i byłem mile zaskoczony ich smakiem i kolorem. Otworzyło się takie miejsce na gotowanie i tworzenie zdjęć! Mamy teraz te pomarańcze w sprzedaży, więc jak tylko nadejdzie sezon, kupuję je w dużych ilościach. W Rosji czerwone pomarańcze można znaleźć w sklepach od stycznia do marca.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g