skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki.
Krok 2:
Do miski wprowadzić jaja kurze, cukier, cukier waniliowy, wlać ciepłe mleko, zmiękczone masło, wlać porcjami mąkę, drożdże, ponownie mąkę, szczyptę soli.
Krok 3:
Włóż miskę do wyrabiarki. Przygotowanie ciasta.
Krok 4:
Gotowe ciasto przełożyć na patelnię wysmarowaną masłem. Przykryj i umieść w ciepłym miejscu, aby wyrosło ciasto.
Krok 5:
Gdy ciasto stoi, przygotuj nadzienie i proszek.Do nadzienia: zmiel twaróg przez sito, dodaj cukier, cukier waniliowy i kaszę mannę. Wymieszaj wszystko, aby nie było grudek.
Krok 6:
Do posypania: wymieszaj mąkę, cukier i masło w misce,
Krok 7:
Potrzyj wszystko rękami w okruchy.
Krok 8:
Podziel gotowe ciasto na porcje, uformuj z nich kulki. Ułóż na blasze wyłożonej matą silikonową w odległości od siebie. Przykryj serwetką i umieść w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Krok 9:
Gdy tylko puste miejsca wzrosną, zrób w nich w środku wgłębienia.
Krok 10:
Umieść porcję nadzienia twarogowego w każdym wgłębieniu.Nasmaruj krawędzie półfabrykatów mlekiem.
Krok 11:
Na nadzieniu twarogowym łyżeczką, trochę dżemu. Posyp posypką na wierzchu.
Krok 12:
Włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na 25-30 minut, wszystko zależy od piekarnika. Piec na lekko złoty kolor, aby nie prześwietlić wypieków, dzięki czemu ciasto może stać się mniej przewiewne.
Krok 13:
Wyjmij gotowe serniki z piekarnika. Pozwól im trochę ostygnąć
Krok 14:
Podawaj serniki do herbaty. Miłej herbaty dla wszystkich!!!
ciasto drożdżowe do pieczenia jest zawsze lekkie, nie kruche, maślane. Twaróg do nadzienia należy dobrze wycisnąć, dodać cukier i wymieszać z surowym jajkiem lub żółtkami, a przed pieczeniem posmarować gęstą mieszanką żółtka i masła lub mleka. Muffin jest bujny, rumiany i miękki w środku. Nadzienia do serników mogą być bardzo różne: możesz używać sezonowych owoców i jagód, dżemów, dżemów lub konfitur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g