serniki z twarogiem i dżemem

pyszne i puszyste serniki z podwójnym nadzieniem! Klasyczny przepis to domowe serniki z twarogiem. To wielka pokusa. Serniki z podwójnym nadzieniem dobrze nadają się do przekąsek w drodze lub na piknik. Przepis na serniki jest inny, ale zawsze otrzymujesz pyszne domowe bułeczki.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 70 % 40 g
268 kcal
IG: 2 / 2 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do miski wprowadzić jaja kurze, cukier, cukier waniliowy, wlać ciepłe mleko, zmiękczone masło, wlać porcjami mąkę, drożdże, ponownie mąkę, szczyptę soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż miskę do wyrabiarki. Przygotowanie ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe ciasto przełożyć na patelnię wysmarowaną masłem. Przykryj i umieść w ciepłym miejscu, aby wyrosło ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto stoi, przygotuj nadzienie i proszek.Do nadzienia: zmiel twaróg przez sito, dodaj cukier, cukier waniliowy i kaszę mannę. Wymieszaj wszystko, aby nie było grudek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do posypania: wymieszaj mąkę, cukier i masło w misce,

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Potrzyj wszystko rękami w okruchy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podziel gotowe ciasto na porcje, uformuj z nich kulki. Ułóż na blasze wyłożonej matą silikonową w odległości od siebie. Przykryj serwetką i umieść w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy tylko puste miejsca wzrosną, zrób w nich w środku wgłębienia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść porcję nadzienia twarogowego w każdym wgłębieniu.Nasmaruj krawędzie półfabrykatów mlekiem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na nadzieniu twarogowym łyżeczką, trochę dżemu. Posyp posypką na wierzchu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na 25-30 minut, wszystko zależy od piekarnika. Piec na lekko złoty kolor, aby nie prześwietlić wypieków, dzięki czemu ciasto może stać się mniej przewiewne.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij gotowe serniki z piekarnika. Pozwól im trochę ostygnąć

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj serniki do herbaty. Miłej herbaty dla wszystkich!!!

ciasto drożdżowe do pieczenia jest zawsze lekkie, nie kruche, maślane. Twaróg do nadzienia należy dobrze wycisnąć, dodać cukier i wymieszać z surowym jajkiem lub żółtkami, a przed pieczeniem posmarować gęstą mieszanką żółtka i masła lub mleka. Muffin jest bujny, rumiany i miękki w środku. Nadzienia do serników mogą być bardzo różne: możesz używać sezonowych owoców i jagód, dżemów, dżemów lub konfitur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy