udka z kurczaka z brązowym cukrem i cytryną

Słodka chrupiąca skórka i aromatyczne mięso z kurczaka. Dziś mam niezwykły eksperymentalny przepis. Po ugotowaniu pstrąga w lukrze cukrowo-cytrusowym, który bardzo spodobał się całej mojej rodzinie, postanowiłem dalej eksperymentować z brązowym cukrem w gorących potrawach. Tym razem wybór padł na kurczaka. Aby zrealizować ten pomysł, postanowiłem użyć udek z kurczaka. Okazało się nie mniej smaczne, a co najważniejsze-bardzo szybko. Oprócz UD możesz użyć dowolnej innej części kurczaka z kością lub bez.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 19 g
tłuszcze 29 % 10 g
węglowodany 15 % 5 g
182 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Możesz użyć kości udowej z kością taką jak moja lub bez. Ponadto potrzebujemy połowy cytryny, brązowego cukru, francuskiej musztardy w ziarnach, suchego czosnku, czarnego pieprzu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyciśnij sok z połowy cytryny. Usuń skórkę i zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sok z cytryny połącz z ziarnistą musztardą i dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Udka z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Zetrzyj ze wszystkich stron solą, pieprzem i suchym czosnkiem. W razie potrzeby możesz dodatkowo użyć przypraw do kurczaka lub udek z kurczaka. Ułóż uda kurczaka skórą do góry na dnie naczynia do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posyp kurczaka brązowym cukrem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp udka kurczaka posiekaną skórką z cytryny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp mieszanką musztardy cytrynowej. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 200°C na 45 minut. Jeśli ziarna gorczycy zaczną się palić, a mięso nie jest jeszcze gotowe, możesz przykryć formę folią.

oprócz przypraw podanych w przepisie możesz użyć innych według własnych upodobań. Na przykład curry-wtedy skórka okaże się bardziej złota i aromatyczna.

możesz podać takiego kurczaka z dowolnym dodatkiem. Podałam z gotowanym ryżem. Taki dodatek równoważy słodycz skórki kurczaka.

do tego dania podawaj czerwone półsłodkie lub białe wytrawne wina.

oprócz piekarnika ten kurczak można gotować w powolnej kuchence, chociaż w tym przypadku jest mało prawdopodobne, aby uzyskać chrupiącą złotą skórkę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy