skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Możesz użyć kości udowej z kością taką jak moja lub bez. Ponadto potrzebujemy połowy cytryny, brązowego cukru, francuskiej musztardy w ziarnach, suchego czosnku, czarnego pieprzu i soli.
Krok 2:
Wyciśnij sok z połowy cytryny. Usuń skórkę i zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w paski.
Krok 3:
Sok z cytryny połącz z ziarnistą musztardą i dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Udka z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Zetrzyj ze wszystkich stron solą, pieprzem i suchym czosnkiem. W razie potrzeby możesz dodatkowo użyć przypraw do kurczaka lub udek z kurczaka. Ułóż uda kurczaka skórą do góry na dnie naczynia do pieczenia.
Krok 5:
Posyp kurczaka brązowym cukrem.
Krok 6:
Posyp udka kurczaka posiekaną skórką z cytryny.
Krok 7:
Posyp mieszanką musztardy cytrynowej. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 200°C na 45 minut. Jeśli ziarna gorczycy zaczną się palić, a mięso nie jest jeszcze gotowe, możesz przykryć formę folią.
oprócz przypraw podanych w przepisie możesz użyć innych według własnych upodobań. Na przykład curry-wtedy skórka okaże się bardziej złota i aromatyczna.
możesz podać takiego kurczaka z dowolnym dodatkiem. Podałam z gotowanym ryżem. Taki dodatek równoważy słodycz skórki kurczaka.
do tego dania podawaj czerwone półsłodkie lub białe wytrawne wina.
oprócz piekarnika ten kurczak można gotować w powolnej kuchence, chociaż w tym przypadku jest mało prawdopodobne, aby uzyskać chrupiącą złotą skórkę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g