owsianka Przyjaźń w dyni

owsianka pochodzi z dzieciństwa w fantazyjnym opakowaniu! Owsianka Przyjaźń w dyni-przepis na długo znane i lubiane danie w nowy sposób. Owsianka mleczna przygotowana w ten sposób okazuje się jeszcze smaczniejsza, bardzo delikatna w strukturze z przyjemnym aromatem dyni. A dynia, upieczona na apetyczną złotą skórkę, uzupełnia ją, dzięki czemu to niezwykłe danie jest jeszcze bardziej zdrowe i satysfakcjonujące.
MashenkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 17 % 5 g
węglowodany 70 % 21 g
144 kcal
IG: 19 / 29 / 52

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h

owsianka otrzymała nazwę "przyjaźń", ponieważ jest zwykle przygotowywana z dwóch różnych zbóż - białego ryżu o dowolnym kształcie i prosa. Wcześniej taka owsianka była bardzo popularna i regularnie pojawiała się w menu placówek edukacyjnych dla dzieci, za co była bardzo kochana przez dzieci. Ten przepis oferuje rodzaj nowej lektury tego dania z nieco zmodyfikowaną metodą gotowania.

na początek włącz piekarnik na 180-200 stopni Celsjusza, aby podgrzać.

następnie kilkakrotnie spłucz ryż bieżącą wodą z brudu i kurzu, aż woda będzie czysta i czysta. Dodaj nadmiar wody.

kaszę jaglaną zalać gorącą wodą i pozostawić na około 10 minut. Następnie wlej płyn, umyj płatki czystą wodą i ponownie wlej płyn.

umieść oba płatki na patelni z nieprzywierającym dnem i zalej mlekiem. Dodaj cukier i szczyptę soli, wymieszaj. Podpalamy rondel i doprowadzamy mleko do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj owsiankę pod pokrywką, aż będzie gotowa. Okresowo otwieramy pokrywkę i mieszamy owsiankę, aby nie przypaliła się do dna patelni.

myj dynię o małym rozmiarze i okrągłym kształcie wodą i wytrzyj papierowymi serwetkami. Kładziemy go na desce do dołu i ostrożnie odcinamy górę ogonem, aby później użyć go jako pokrywy. Dużą metalową łyżką wyjmujemy wnętrze dyni wraz z nasionami i membranami. Usuń trochę miąższ owocu, aby zrobić miejsce na owsiankę.

przenosimy już ugotowaną owsiankę mleczną do przygotowanej dyni i szczelnie zamykamy dynię ściętym wierzchołkiem.

następnie owinąć dynię folią spożywczą i położyć ją na blasze do pieczenia. Następnie wysyłamy do nagrzanego piekarnika na około półtorej godziny, w zależności od wielkości dyni.

gdy dynia jest prawie gotowa, zdejmij górną "pokrywkę" i piecz owsiankę przez kolejne 10-15 minut, aż będzie apetyczna na złoty kolor.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy