skład / składniki
metoda gotowania
owsianka otrzymała nazwę "przyjaźń", ponieważ jest zwykle przygotowywana z dwóch różnych zbóż - białego ryżu o dowolnym kształcie i prosa. Wcześniej taka owsianka była bardzo popularna i regularnie pojawiała się w menu placówek edukacyjnych dla dzieci, za co była bardzo kochana przez dzieci. Ten przepis oferuje rodzaj nowej lektury tego dania z nieco zmodyfikowaną metodą gotowania.
na początek włącz piekarnik na 180-200 stopni Celsjusza, aby podgrzać.
następnie kilkakrotnie spłucz ryż bieżącą wodą z brudu i kurzu, aż woda będzie czysta i czysta. Dodaj nadmiar wody.
kaszę jaglaną zalać gorącą wodą i pozostawić na około 10 minut. Następnie wlej płyn, umyj płatki czystą wodą i ponownie wlej płyn.
umieść oba płatki na patelni z nieprzywierającym dnem i zalej mlekiem. Dodaj cukier i szczyptę soli, wymieszaj. Podpalamy rondel i doprowadzamy mleko do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj owsiankę pod pokrywką, aż będzie gotowa. Okresowo otwieramy pokrywkę i mieszamy owsiankę, aby nie przypaliła się do dna patelni.
myj dynię o małym rozmiarze i okrągłym kształcie wodą i wytrzyj papierowymi serwetkami. Kładziemy go na desce do dołu i ostrożnie odcinamy górę ogonem, aby później użyć go jako pokrywy. Dużą metalową łyżką wyjmujemy wnętrze dyni wraz z nasionami i membranami. Usuń trochę miąższ owocu, aby zrobić miejsce na owsiankę.
przenosimy już ugotowaną owsiankę mleczną do przygotowanej dyni i szczelnie zamykamy dynię ściętym wierzchołkiem.
następnie owinąć dynię folią spożywczą i położyć ją na blasze do pieczenia. Następnie wysyłamy do nagrzanego piekarnika na około półtorej godziny, w zależności od wielkości dyni.
gdy dynia jest prawie gotowa, zdejmij górną "pokrywkę" i piecz owsiankę przez kolejne 10-15 minut, aż będzie apetyczna na złoty kolor.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g