pstrąg w polewie cytrusowej

w przypadku braku grilla rybę można po prostu upiec w piekarniku. Nie po raz pierwszy przekonuję się, że pyszne dania nie muszą być złożone i wieloskładnikowe. Ta ryba jest tego dodatkowym potwierdzeniem. Trochę cukru, skórki i soli - gotowy jest wykwintny obiad lub kolacja. Oprócz pstrąga możesz użyć łososia, różowego łososia lub innej czerwonej ryby.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 15 g
tłuszcze 8 % 2 g
węglowodany 29 % 7 g
108 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Ryby wstępnie umyć, osuszyć i oczyścić. Odetnij płetwy. Wytnij wzdłuż grzbietu. Pokrój każdy filet na porcje o mniej więcej tej samej szerokości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń skórkę z cytryny i zetrzyj na grubej tarce. Połącz cukier, skórkę z cytryny, sól morską i świeżo zmielony pieprz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj wszystko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pstrąg dokładnie umyć i osuszyć. Pokrój na porcje. Umieść rybę w wyłożonym folią naczyniu do pieczenia z miąższem do góry.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Równomiernie posyp pstrąga mieszanką cukru i cytrusów. Pozostaw na 40 minut do marynowania w temperaturze pokojowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piec ryby w trybie grillowania w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut. Wyłącz grill i pozostaw rybę w schłodzonym piekarniku na kolejne 10 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy