pstrąg w polewie cytrusowej
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Ryby wstępnie umyć, osuszyć i oczyścić. Odetnij płetwy. Wytnij wzdłuż grzbietu. Pokrój każdy filet na porcje o mniej więcej tej samej szerokości.
Krok 2:
Usuń skórkę z cytryny i zetrzyj na grubej tarce. Połącz cukier, skórkę z cytryny, sól morską i świeżo zmielony pieprz.
Krok 3:
Wymieszaj wszystko.
Krok 4:
Pstrąg dokładnie umyć i osuszyć. Pokrój na porcje. Umieść rybę w wyłożonym folią naczyniu do pieczenia z miąższem do góry.
Krok 5:
Równomiernie posyp pstrąga mieszanką cukru i cytrusów. Pozostaw na 40 minut do marynowania w temperaturze pokojowej.
Krok 6:
Piec ryby w trybie grillowania w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut. Wyłącz grill i pozostaw rybę w schłodzonym piekarniku na kolejne 10 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pstrąg - 97 kcal/100g
- Pstrąg wędzony - 132 kcal/100g
- Pstrąg gotowany - 89 kcal/100g
- Pstrąg lekko solony - 186 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g