herbatniki herbatniki

pieczenie, które nie zaszkodzi twojej sylwetce! Długie ciasteczka Galette to wspaniały przepis na domowe wypieki dla tych, którzy monitorują swoją dietę i starają się nie jeść dużo słodyczy. W przepisie na te ciasteczka cukier jest całkowicie wykluczony i zastąpiony bardziej naturalnym analogiem - miodem, dzięki czemu ten deser jest jeszcze bardziej zdrowy i zaskakująco smaczny.
♀RuzenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 19 % 10 g
węglowodany 70 % 37 g
273 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Włącz piekarnik, aby podgrzać do 200-210 stopni Celsjusza.

2. Przesiej mąkę pszenną do miski. To uwolni go od różnych zanieczyszczeń i wzbogaci w tlen, co w przyszłości sprawi, że wypieki będą bardziej przewiewne. Dodaj proszek do pieczenia do mąki i dokładnie wymieszaj ze sobą suche produkty.

kroimy masło na małe kawałki i mieszamy rękami z mąką i proszkiem do pieczenia. Rezultatem powinien być rodzaj małego kruchego okruchu.

3. Podgrzej trochę mleko i włóż do niego miód. Dokładnie wymieszaj miód, aż całkowicie rozpuści się w mleku. Jeśli miód jest bardzo gęsty, należy go najpierw stopić w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej.

4. Wlej mleko z miodem do okruchów masła z mąki. Dodaj trochę octu jabłkowego. Rękami zagniatamy elastyczne, ale jednocześnie miękkie ciasto. Jeśli potrzebujesz więcej mąki, dodaj ją w razie potrzeby podczas procesu ugniatania. Następnie włóż ciasto do miski i przykryj, aby nie wyschło. Zostawiamy go w spokoju na około 15 minut.

5. Po upływie określonego czasu wyjmujemy ciasto z miski i zwijamy je wałkiem do blachy o grubości nie większej niż 0,5 cm, a następnie wycinamy okrągłe ciasteczka z kręconą szklanką, w środku, jeśli chcesz, możesz zrobić mały wzór.

6. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i ostrożnie przenieś na nią okrągłe półfabrykaty ciasta. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na około 10 minut, aż ciasteczka pokryją się złotą złotą skórką.

gotowe ciasteczka z galaretką można przechowywać w zamkniętym pudełku i spożywać z ciepłym mlekiem lub kakao.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy