skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik, aby podgrzać do 200-210 stopni Celsjusza.
2. Przesiej mąkę pszenną do miski. To uwolni go od różnych zanieczyszczeń i wzbogaci w tlen, co w przyszłości sprawi, że wypieki będą bardziej przewiewne. Dodaj proszek do pieczenia do mąki i dokładnie wymieszaj ze sobą suche produkty.
kroimy masło na małe kawałki i mieszamy rękami z mąką i proszkiem do pieczenia. Rezultatem powinien być rodzaj małego kruchego okruchu.
3. Podgrzej trochę mleko i włóż do niego miód. Dokładnie wymieszaj miód, aż całkowicie rozpuści się w mleku. Jeśli miód jest bardzo gęsty, należy go najpierw stopić w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
4. Wlej mleko z miodem do okruchów masła z mąki. Dodaj trochę octu jabłkowego. Rękami zagniatamy elastyczne, ale jednocześnie miękkie ciasto. Jeśli potrzebujesz więcej mąki, dodaj ją w razie potrzeby podczas procesu ugniatania. Następnie włóż ciasto do miski i przykryj, aby nie wyschło. Zostawiamy go w spokoju na około 15 minut.
5. Po upływie określonego czasu wyjmujemy ciasto z miski i zwijamy je wałkiem do blachy o grubości nie większej niż 0,5 cm, a następnie wycinamy okrągłe ciasteczka z kręconą szklanką, w środku, jeśli chcesz, możesz zrobić mały wzór.
6. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i ostrożnie przenieś na nią okrągłe półfabrykaty ciasta. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na około 10 minut, aż ciasteczka pokryją się złotą złotą skórką.
gotowe ciasteczka z galaretką można przechowywać w zamkniętym pudełku i spożywać z ciepłym mlekiem lub kakao.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g