roladki wołowe ze śliwkami

bardzo smaczne, delikatne, soczyste i aromatyczne! Spróbuj! Roladki wołowe ze śliwkami można podawać jako przystawkę lub pełnowartościowe danie mięsne z dodatkami, na przykład ze świeżych ziół lub warzyw. Okazuje się, że są niezwykle delikatne i soczyste, apetyczne i uroczo smaczne.
KingaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 12 g
tłuszcze 29 % 8 g
węglowodany 29 % 8 g
170 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 13 h

1. Mięso myjemy i suszymy ręcznikami papierowymi, a następnie kroimy na cienkie płytki o grubości 0,8 mm. Następnie lekko pokonaj talerze mięsa. Ważne jest, aby nie było pęknięć, w przeciwnym razie bułki nie okażą się piękne.

2. W emaliowanym lub szklanym naczyniu wymieszaj czerwone półsłodkie wino i olej roślinny. Włóż przygotowane mięso do miski z marynatą, dobrze wymieszaj rękami i wyślij do lodówki do marynowania przez 8-10 godzin.

3. Suszone śliwki myjemy pod bieżącą wodą, po czym napełniamy czystą ciepłą wodą i pozostawiamy na 30-40 minut, po spuszczeniu wody suszę suszone śliwki papierowymi serwetkami. Pokrój suszone śliwki na kilka dużych części. Jeśli chcesz, możesz zostawić go w całości.

4. Po upływie określonego czasu wyjmujemy mięso z marynaty i solimy każdy kawałek, posypujemy czarnym pieprzem, wcieramy przyprawy w mięso. Zawijamy suszone śliwki w mięso (całe lub kilka kawałków), do każdej bułki dodajemy odrobinę skórki z cytryny (nie zapomnij zostawić skórki do dekoracji gotowego dania), którą należy cienko pokroić.

5. Obierz cebulę, a następnie pokrój w plasterki, przenieś do miski i posyp lekko solą. Następnie wlej pozostały olej roślinny na dno dużej głębokiej patelni i włóż do niego krążki cebuli. Następnie mocno kładziemy na nim bułki mięsne. Dodatkowe suszone śliwki, jeśli pozostały, wkładamy również na patelnię, równomiernie rozprowadzając między naszymi rolkami.

6. Posyp bułki suchym rozmarynem na wierzchu, najpierw pocierając go palcami, aby w pełni ujawnić aromat. Umieść liść laurowy między rolkami. Następnie posmaruj bułki kwaśną śmietaną i polej Sherry. Kładziemy patelnię z rolkami na minimalnym ogniu, całkowicie zamykamy pokrywką. Przygotowujemy bułki w ten sposób przez 1,5 godziny.

gotowe bułki podajemy na gorąco! Posyp je resztkami skórki cytryny na wierzchu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sherry - 163   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy