skład / składniki
metoda gotowania
dodaj sól, cukier, siemię lniane i sezam do przesianej mąki pszennej. Wymieszać.
wymieszaj wodę z olejem roślinnym i zagotuj. Wlej gorącą wodę z olejem do mieszanki mąki. Szybko wymieszaj szpatułką.
zagnieść gorące ciasto, ułożyć na posypanej mąką powierzchni i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
podziel na dwie części i zawiń każdą w folię spożywczą, pozostawiając na 15 minut.
wyjmij ciasto z folii i połóż je na posypanym mąką papierze do pieczenia. Rozwałkuj w cienką warstwę (2-3 mm.).
nakłuć warstwę widelcem, przyciąć jej krawędzie i pokroić na kawałki.
zrób to samo z pozostałym ciastem.
Przenieś arkusz papieru z półfabrykatami na blachę do pieczenia.
piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C, 12-20 min. (do lekkiego rumienia), w zależności od grubości rozwałkowanej warstwy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Nasiona lnu - 534 kcal/100g