Chude herbatniki na cieście budyniowym

chude ciasteczka na cieście budyniowym. Łatwy w przygotowaniu. Na herbatę i na przekąskę.
SvetlanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 26 % 16 g
węglowodany 61 % 38 g
327 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

dodaj sól, cukier, siemię lniane i sezam do przesianej mąki pszennej. Wymieszać.
wymieszaj wodę z olejem roślinnym i zagotuj. Wlej gorącą wodę z olejem do mieszanki mąki. Szybko wymieszaj szpatułką.
zagnieść gorące ciasto, ułożyć na posypanej mąką powierzchni i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
podziel na dwie części i zawiń każdą w folię spożywczą, pozostawiając na 15 minut.
wyjmij ciasto z folii i połóż je na posypanym mąką papierze do pieczenia. Rozwałkuj w cienką warstwę (2-3 mm.).
nakłuć warstwę widelcem, przyciąć jej krawędzie i pokroić na kawałki.
zrób to samo z pozostałym ciastem.
Przenieś arkusz papieru z półfabrykatami na blachę do pieczenia.
piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C, 12-20 min. (do lekkiego rumienia), w zależności od grubości rozwałkowanej warstwy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Nasiona lnu - 534   kcal/100g

Podobne przepisy