babeczka gruszkowa z rozmarynem
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki
Krok 2:
Umyj gruszkę, pokrój na pół i usuń nasiona. Pokrój gruszkę na małe kawałki.
Krok 3:
Rozmaryn opłucz, osusz. Oderwij igły od gałęzi i drobno posiekaj.
Krok 4:
Ubij jajka z cukrem i solą, aż będą puszyste.
Krok 5:
Kontynuując ubijanie, wlej olej roślinny.
Krok 6:
Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i wymieszaj z ciastem.
Krok 7:
Wszystko dobrze ubij, aby nie było grudek.
Krok 8:
Dodaj gruszki i rozmaryn do ciasta. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 9:
Umieść ciasto w wysmarowanym olejem naczyniu do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut. Gotowe ciasto lekko ostudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g