Dorada z cytryną i ziołami w folii

taka ryba stanie się prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. Ku swojemu wstydowi doradu ostatnio spróbowała. I tak mi się spodobała, że postanowiłem dalej eksperymentować. Tym razem upiekłam ją w folii z ziołami i cytryną. Pyszne danie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 13 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 5 % 1 g
128 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cytrynę w półkola, chili w krążki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wypatrosz rybę, usuń skrzela, obierz łuski i dobrze spłucz. Z każdej strony wykonaj 3-4 nacięcia po bokach. Sól, pieprz wewnątrz i na zewnątrz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pietruszkę i włóż do brzucha. Połóż rybę na kawałku folii i skrop oliwą z oliwek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż tymianek i rozmaryn na rybie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż cytrynę i chili na rybach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj rybę pergaminem, ściśnij krawędzie. Przenieś powstałą kopertę na blachę do pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż rybę do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut. Następnie rozłóż folię, posmaruj powierzchnię ryby wydzielonym sokiem i wróć do piekarnika na kolejne 15 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Dorady - 112   kcal/100g

Podobne przepisy