Dorada z cytryną i ziołami w folii
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki
Krok 2:
Pokrój cytrynę w półkola, chili w krążki.
Krok 3:
Wypatrosz rybę, usuń skrzela, obierz łuski i dobrze spłucz. Z każdej strony wykonaj 3-4 nacięcia po bokach. Sól, pieprz wewnątrz i na zewnątrz.
Krok 4:
Umyj pietruszkę i włóż do brzucha. Połóż rybę na kawałku folii i skrop oliwą z oliwek.
Krok 5:
Połóż tymianek i rozmaryn na rybie.
Krok 6:
Połóż cytrynę i chili na rybach.
Krok 7:
Przykryj rybę pergaminem, ściśnij krawędzie. Przenieś powstałą kopertę na blachę do pieczenia.
Krok 8:
Włóż rybę do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut. Następnie rozłóż folię, posmaruj powierzchnię ryby wydzielonym sokiem i wróć do piekarnika na kolejne 15 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Dorady - 112 kcal/100g