skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 180-200 stopni Celsjusza.
2. Rozbij jaja kurze do miski i za pomocą miksera lub trzepaczki ubij je w puszystą i gęstą pianę. Następnie dodaj cukier i ponownie ubij.
3. W małych porcjach wlej śmietanę do ubitych jajek z cukrem i wymieszaj.
4. Przesiej mąkę pszenną i czeremchową do osobnego pojemnika. Wymieszaj wszystkie suche składniki razem i dodaj sodę.
5. W małych porcjach wymieszaj mąkę z ubitymi jajkami. Dokładnie wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Powinien być lekko płynny bez grudek.
6. Posmaruj okrągłe naczynie do pieczenia o średnicy 20-22 cm kawałkiem masła. Wlać ciasto do wysmarowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na około pół godziny. Gotowość biszkoptu można sprawdzić wykałaczką lub zapałką: podczas przekłuwania ciasta nie powinno być na nim śladów ciasta.
7. Podczas pieczenia biszkoptu musisz przygotować krem do ciasta. Aby to zrobić, włóż schłodzoną śmietanę (o zawartości tłuszczu co najmniej 30 %) do miski i ubij mikserem na dużych obrotach, aż uzyska gęstą konsystencję. Następnie dodaj cukier puder, wanilinę i ponownie wymieszaj.
w osobnym pojemniku ubij śmietanę o zawartości tłuszczu 33% mikserem do stabilnych szczytów. Delikatnymi ruchami (aby bita śmietana nie opadła) wymieszaj je ze śmietaną z cukrem pudrem.
9. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć. Długim ostrym nożem pokrój schłodzone ciasto wzdłuż na dwie równe połowy.
10. Rozłóż dolne ciasto kremem i połóż na nim drugą połowę ciasta. Włóż ciasto do lodówki na 2-3 godziny do namoczenia.
gotowe ciasto czeremchowe można dowolnie ozdobić malinami lub innymi jagodami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g