pyszne ciasto Czeremchowe

Przygotuj ten deser i posmakuj czeremchy! Pyszne ciasto czeremchowe do przygotowania w domu nie będzie trudne. Obecnie na półkach sklepowych można znaleźć wysokiej jakości mąkę czeremchową różnych producentów. To ona jest głównym składnikiem tego deseru i nadaje gotowemu ciastu niezwykły migdałowy smak i boski aromat.
Anna KAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 35 % 16 g
węglowodany 57 % 26 g
256 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

1. Włącz piekarnik na 180-200 stopni Celsjusza.

2. Rozbij jaja kurze do miski i za pomocą miksera lub trzepaczki ubij je w puszystą i gęstą pianę. Następnie dodaj cukier i ponownie ubij.

3. W małych porcjach wlej śmietanę do ubitych jajek z cukrem i wymieszaj.

4. Przesiej mąkę pszenną i czeremchową do osobnego pojemnika. Wymieszaj wszystkie suche składniki razem i dodaj sodę.

5. W małych porcjach wymieszaj mąkę z ubitymi jajkami. Dokładnie wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Powinien być lekko płynny bez grudek.

6. Posmaruj okrągłe naczynie do pieczenia o średnicy 20-22 cm kawałkiem masła. Wlać ciasto do wysmarowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na około pół godziny. Gotowość biszkoptu można sprawdzić wykałaczką lub zapałką: podczas przekłuwania ciasta nie powinno być na nim śladów ciasta.

7. Podczas pieczenia biszkoptu musisz przygotować krem do ciasta. Aby to zrobić, włóż schłodzoną śmietanę (o zawartości tłuszczu co najmniej 30 %) do miski i ubij mikserem na dużych obrotach, aż uzyska gęstą konsystencję. Następnie dodaj cukier puder, wanilinę i ponownie wymieszaj.

w osobnym pojemniku ubij śmietanę o zawartości tłuszczu 33% mikserem do stabilnych szczytów. Delikatnymi ruchami (aby bita śmietana nie opadła) wymieszaj je ze śmietaną z cukrem pudrem.

9. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć. Długim ostrym nożem pokrój schłodzone ciasto wzdłuż na dwie równe połowy.

10. Rozłóż dolne ciasto kremem i połóż na nim drugą połowę ciasta. Włóż ciasto do lodówki na 2-3 godziny do namoczenia.

gotowe ciasto czeremchowe można dowolnie ozdobić malinami lub innymi jagodami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy