skład / składniki
metoda gotowania
1. Podpalamy patelnię z grubym dnem i podgrzewamy.
2. Mój kurczak. Wytnij gruczoł kości ogonowej, pokrój mostek i rozłóż go. Dobrze uderzamy młotkiem.
3. Sól, pieprz i potrzyj kurczaka
4. Rozpuść masło na patelni i rozłóż kurczaka skórą do dołu. Kładziemy ładunek na kurczaku, aby był jak najbardziej wciśnięty na patelnię. Gaz na piecu zmniejszamy,
5. Przygotuj sos do kurczaka. Posiekaj czosnek, dodaj przyprawy, 2 łyżki oleju słonecznikowego, zioła i wymieszaj. Mieszanka jest gotowa
6. Po 10 minutach obróć kurczaka i naciśnij ładunek
7. Smaż drugą stronę przez kolejne 10 minut. Sprawdzamy kurczaka pod kątem gotowości-przekłuwamy nożem, jeśli czerwony płyn nie wypływa, oznacza to, że kurczak jest gotowy. Posmaruj z jednej strony, a następnie z drugim sosem przygotowanym wcześniej. Z sosem smaż kurczaka z każdej strony przez kolejne 5-7 minut,
8. Wyjmij kurczaka i polej sosem z patelni
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g