kurczak tytoniowy z czosnkiem i kurkumą tapaka

kurczak tytoniowy-polizasz palce! Łatwe, smaczne, szybkie! Prawdopodobnie najlepszy przepis na gotowanie kurczaka dla firmy. Pachnący, chrupiący kurczak-przygotowanie jest proste i wystarczająco szybkie. Dobrze harmonizuje z adżiką lub tkemali.
ShtefansAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 15 g
tłuszcze 61 % 25 g
węglowodany 2 % 1 g
284 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Podpalamy patelnię z grubym dnem i podgrzewamy.
2. Mój kurczak. Wytnij gruczoł kości ogonowej, pokrój mostek i rozłóż go. Dobrze uderzamy młotkiem.
3. Sól, pieprz i potrzyj kurczaka
4. Rozpuść masło na patelni i rozłóż kurczaka skórą do dołu. Kładziemy ładunek na kurczaku, aby był jak najbardziej wciśnięty na patelnię. Gaz na piecu zmniejszamy,
5. Przygotuj sos do kurczaka. Posiekaj czosnek, dodaj przyprawy, 2 łyżki oleju słonecznikowego, zioła i wymieszaj. Mieszanka jest gotowa
6. Po 10 minutach obróć kurczaka i naciśnij ładunek
7. Smaż drugą stronę przez kolejne 10 minut. Sprawdzamy kurczaka pod kątem gotowości-przekłuwamy nożem, jeśli czerwony płyn nie wypływa, oznacza to, że kurczak jest gotowy. Posmaruj z jednej strony, a następnie z drugim sosem przygotowanym wcześniej. Z sosem smaż kurczaka z każdej strony przez kolejne 5-7 minut,
8. Wyjmij kurczaka i polej sosem z patelni
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy