pieczone nadziewane jabłka

idealny jesienny deser, który nie zaszkodzi twojej sylwetce! Pieczone nadziewane jabłka to prosty i pyszny przepis na słodkie danie bez dodatkowych kalorii. Taki deser jest bardzo łatwy i prosty do przygotowania. Z pewnością spodoba się wszystkim członkom rodziny. Szczególnie dzieci będą zachwycone, jeśli na upieczone jabłka położysz gałkę lodów lub polej je rozpuszczoną czekoladą.
KarmelekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 68 % 15 g
117 kcal
IG: 73 / 7 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Włącz piekarnik do 180-200 stopni Celsjusza w zależności od mocy piekarnika i wybranego trybu.

2. Jabłka lepiej wybrać duże. Aby później każde upieczone jabłko odpowiadało jednej porcji. Dokładnie umyj owoce pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

od strony ogona odetnij wierzch każdego jabłka i za pomocą specjalnej łyżki do lodów zgarnij środek owocu głęboko na około 2/3 części. Jeśli jabłko jest miękkie, możesz to zrobić zwykłą łyżką, w przeciwnym razie lepiej użyć ostrego noża.

3. Pokrój wycięte części jabłek w małe kostki i włóż do miski.

4. W osobnym pojemniku wymieszaj cynamon i brązowy cukier. Posiekaj orzechy włoskie na małe kawałki i dodaj je do przypraw. Jabłka pokrojone na kawałki posyp również przyprawami i orzechami. Wszystko dobrze wymieszaj. Tą mieszanką nadziewamy jabłka.

5. Przenieś całe jabłka z wyciętymi środkami na głęboką blachę do pieczenia lub do odpowiedniego naczynia do pieczenia. Napełnij każde jabłko mieszanką posiekanych jabłek z przyprawami i orzechami. Na środku każdego owocu umieść mały kawałek masła i posyp cynamonem.

6. Wlej szklankę wody do blachy do pieczenia i włóż nadziewane jabłka do nagrzanego piekarnika do pieczenia przez godzinę lub do momentu, aż jabłka pokryją się apetyczną złotą skórką.

7. Połóż upieczone jabłka na talerzu. Na wierzch jabłka polać syropem klonowym (można zastąpić karmelem) i udekorować laskami cynamonu.

podawaj pieczone nadziewane jabłka na gorąco. Opcjonalnie można udekorować lodami, rozpuszczoną czekoladą i jagodami żurawiny lub porzeczki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Syrop klonowy - 241   kcal/100g
  • Laska cynamonu - 261   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy