skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik do 180-200 stopni Celsjusza w zależności od mocy piekarnika i wybranego trybu.
2. Jabłka lepiej wybrać duże. Aby później każde upieczone jabłko odpowiadało jednej porcji. Dokładnie umyj owoce pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
od strony ogona odetnij wierzch każdego jabłka i za pomocą specjalnej łyżki do lodów zgarnij środek owocu głęboko na około 2/3 części. Jeśli jabłko jest miękkie, możesz to zrobić zwykłą łyżką, w przeciwnym razie lepiej użyć ostrego noża.
3. Pokrój wycięte części jabłek w małe kostki i włóż do miski.
4. W osobnym pojemniku wymieszaj cynamon i brązowy cukier. Posiekaj orzechy włoskie na małe kawałki i dodaj je do przypraw. Jabłka pokrojone na kawałki posyp również przyprawami i orzechami. Wszystko dobrze wymieszaj. Tą mieszanką nadziewamy jabłka.
5. Przenieś całe jabłka z wyciętymi środkami na głęboką blachę do pieczenia lub do odpowiedniego naczynia do pieczenia. Napełnij każde jabłko mieszanką posiekanych jabłek z przyprawami i orzechami. Na środku każdego owocu umieść mały kawałek masła i posyp cynamonem.
6. Wlej szklankę wody do blachy do pieczenia i włóż nadziewane jabłka do nagrzanego piekarnika do pieczenia przez godzinę lub do momentu, aż jabłka pokryją się apetyczną złotą skórką.
7. Połóż upieczone jabłka na talerzu. Na wierzch jabłka polać syropem klonowym (można zastąpić karmelem) i udekorować laskami cynamonu.
podawaj pieczone nadziewane jabłka na gorąco. Opcjonalnie można udekorować lodami, rozpuszczoną czekoladą i jagodami żurawiny lub porzeczki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Syrop klonowy - 241 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g