skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wybieramy i przygotowujemy niezbędne produkty do gotowania naszego Dania.
Krok 2:
Ziemniaki pokrojone w zgrabne plasterki wkładamy do rondla z wodą i doprowadzamy do wrzenia na kuchence.
Krok 3:
Przygotuj sos i włóż 3 stół do miski.L. śmietana, Dodaj do niej 0,5 herbaty.L. Curry, 0,5 łyżeczki.l. zmiażdżona w moździerzu kolendra, 0,5 łyżeczki.L. chmiel-suneli, sól do smaku i dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj do sosu 3 ząbki zmiażdżonego czosnku, czarny pieprz do smaku i dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
Włącz piekarnik na 180 stopni i spuść wodę z gotowanych ziemniaków. Rozłóż ziemniaki na dużym talerzu i dodaj sos, aby dobrze je wymieszać.
Krok 6:
Smarujemy naczynie do pieczenia olejem roślinnym, przenosimy do niego ziemniaki równomierną warstwą i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 35 minut.
Krok 7:
Posiekaj zielenie niezbędne do smaku i dekoracji.
Krok 8:
Połóż ziemniaki pieczone w piekarniku na talerzu i posyp je ziołami.
Krok 9:
Najdelikatniejsze chrupiące ziemniaki są gotowe! Smacznego dla wszystkich!
ziemniaki z pyszną chrupiącą skórką w przepysznym sosie-tak upiekli jeszcze nasi dziadkowie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g