babeczki twarogowe z kremem mascarpone

Łatwy i szybki deser wygląda ciekawie na każdym stole. Te babeczki to mini wersja ciast z czapką wykonaną z śmietana. Krem z kremem i mascarpone przypomina smak lodów z czasów Związku Radzieckiego.
Marina ChernovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 38 % 22 g
węglowodany 52 % 30 g
342 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Twaróg należy przetrzeć przez sito, jeśli jest ziarnisty. Jeśli jest miękki jak ja, nie jest to konieczne, ale będzie bardziej przewiewny i plastyczny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka z cukrem. Dodaj twarożek, stopiony krem masło i ubij, aż składniki się połączą. Przesiej mąkę z proszek do pieczenia i wymieszać z ciastem. Dodaj mleko, ubij, aż składniki się połączą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotowanie formy do pieczenia babeczek. Smarujemy go roślinnym olej lub użyj papierowych kapsułek do pieczenia. Układamy w kształty, wypełniając więcej niż połowę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20-30 chwila.Zawsze kieruj się swoim piekarnikiem. Gotowość babeczek sprawdzamy drewnianym szpikulcem lub zapałką. Powinna być sucha. Schłodzić babeczki w formie, a następnie przenieść na ruszt i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Robienie kremu. Ubij schłodzoną śmietanę. Stopniowo dodawaj cukier puder, cukier waniliowy i ubijaj, aż będzie kremowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mascarpone w 2-3 przejściach. Mascarpone nie można dodać, wtedy nie uzyskasz doskonałego smaku lodów z czasów Związku Radzieckiego. W razie potrzeby dodaj kilka kropli barwnika spożywczego i wymieszaj. Za pomocą kulinarnej strzykawki lub torby z dyszą dekorujemy babeczki. Na życzenie możesz ozdobić koralikami cukierniczymi. Smacznego.

są spożywane natychmiast.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy