ciasteczka z jabłkami i cynamonem na kwaśnej śmietanie

Przygotuj pyszne wypieki z dziećmi! To proste! Ciasteczka z jabłkami i cynamonem pokochają całą rodzinę! Okazuje się niesamowicie smaczny i pachnący! Ciasto jest kruche, w środku pieczone jabłko, a na wierzchu cienka chrupiąca skórka cukru i cynamonu. Takie ciasteczka są pyszne do jedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno. Odlatuje ze stołu z prędkością dźwięku! Możesz bezpiecznie ugotować podwójną porcję, na pewno nie będzie zbyt wiele!
hozajka*Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 18 % 13 g
węglowodany 72 % 52 g
347 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Najpierw zajmijmy się testem. Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Tutaj dodajemy trochę soli, proszku do pieczenia i cukru. Wymieszaj suche składniki. Mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej. Wszystko zależy od wielkości jaj (przepis wykorzystuje jaja kurze C1), a także zawartości tłuszczu i gęstości kwaśnej śmietany.
2. A teraz pokrój masło w kostkę, włóż do mieszanki mąki. Dokładnie pocieramy wszystko rękami w okruchy.
3. W powstałą masę rozbijamy jedno jajko kurze, a drugie jajko dzielimy na białko i żółtko. Żółtko wysyłamy do ciasta, białko do małej miski.
4. Po jajkach włóż śmietanę do ciasta. Zagniatamy plastikowe ciasto. Ugniatanie nie jest bardzo łatwe, od razu ciasto jest trudne do zebrania. Ale z czasem nabiera pożądanej konsystencji i plastyczności.
5. Teraz ciasto można zapakować w folię spożywczą i wysłać do lodówki na 30-40 minut. Ale jeśli czas na to nie pozwala, możesz natychmiast kontynuować pracę.
6. Dzielimy ciasto na części, aby wygodniej było je rozwałkować. Rozwałkuj każdą część cienko, o grubości około 3 milimetrów.
7. Za pomocą okrągłych foremek lub szklanki wycinamy puste miejsca. Średnica półfabrykatów powinna odpowiadać wielkości jabłka.
8. Obierz jabłko, pokrój na ćwiartki, Wytnij rdzeń z nasionami.
9. Pokrój każdą przygotowaną ćwiartkę na plasterki. Kładziemy plasterek jabłka na półfabrykacie ciasta. Przykryj jabłko wolną krawędzią ciasta.
10. Wlej cukier na spodek, wlej tutaj mielony cynamon. Mieszać.
11. Posmaruj jedną stronę ciasteczek wcześniej pozostawionym białkiem jaja. Następnie zanurzamy obrabiany przedmiot natłuszczoną stroną w mieszance cukru i cynamonu.
12. Umieść ciasteczka na blasze do pieczenia. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec do złotego koloru, przez 25-30 minut.

to wszystko. Okazało się bardzo smaczne! Poczęstuj się zdrowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy