skład / składniki
metoda gotowania
1. Najpierw zajmijmy się testem. Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Tutaj dodajemy trochę soli, proszku do pieczenia i cukru. Wymieszaj suche składniki. Mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej. Wszystko zależy od wielkości jaj (przepis wykorzystuje jaja kurze C1), a także zawartości tłuszczu i gęstości kwaśnej śmietany.
2. A teraz pokrój masło w kostkę, włóż do mieszanki mąki. Dokładnie pocieramy wszystko rękami w okruchy.
3. W powstałą masę rozbijamy jedno jajko kurze, a drugie jajko dzielimy na białko i żółtko. Żółtko wysyłamy do ciasta, białko do małej miski.
4. Po jajkach włóż śmietanę do ciasta. Zagniatamy plastikowe ciasto. Ugniatanie nie jest bardzo łatwe, od razu ciasto jest trudne do zebrania. Ale z czasem nabiera pożądanej konsystencji i plastyczności.
5. Teraz ciasto można zapakować w folię spożywczą i wysłać do lodówki na 30-40 minut. Ale jeśli czas na to nie pozwala, możesz natychmiast kontynuować pracę.
6. Dzielimy ciasto na części, aby wygodniej było je rozwałkować. Rozwałkuj każdą część cienko, o grubości około 3 milimetrów.
7. Za pomocą okrągłych foremek lub szklanki wycinamy puste miejsca. Średnica półfabrykatów powinna odpowiadać wielkości jabłka.
8. Obierz jabłko, pokrój na ćwiartki, Wytnij rdzeń z nasionami.
9. Pokrój każdą przygotowaną ćwiartkę na plasterki. Kładziemy plasterek jabłka na półfabrykacie ciasta. Przykryj jabłko wolną krawędzią ciasta.
10. Wlej cukier na spodek, wlej tutaj mielony cynamon. Mieszać.
11. Posmaruj jedną stronę ciasteczek wcześniej pozostawionym białkiem jaja. Następnie zanurzamy obrabiany przedmiot natłuszczoną stroną w mieszance cukru i cynamonu.
12. Umieść ciasteczka na blasze do pieczenia. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec do złotego koloru, przez 25-30 minut.
to wszystko. Okazało się bardzo smaczne! Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g