ciasto z pomarańczowymi klinami
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Z jednej pomarańczy usunięto skórkę.
Krok 2:
W misce wymieszaj skórkę, miękkie masło i cukier. Dobrze ubij mikserem.
Krok 3:
Dodając jedno jajko na raz, kontynuuj ubijanie.
Krok 4:
Dodaj sok z tej samej pomarańczy.
Krok 5:
Dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj ciasto.
Krok 6:
Formę posmarować odrobiną masła lub margaryny i posypać mąką. Włóż ciasto do formy i spłaszcz.
Krok 7:
Pokrój drugą pomarańczę w cienkie plasterki i udekoruj wierzch ciasta.
Krok 8:
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-35 minut, gotowość do sprawdzenia drewnianym patyczkiem.Ciasto z pomarańczami jest gotowe. Ostudzić trochę, w razie potrzeby posmarować miodem i podawać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g