babeczka twarogowa z mango i jabłkiem

nie zapomnij posypać gotowej babeczki cukrem pudrem! Od bardzo dawna chciałem spróbować ugotować coś z mango. Wybór padł na to ciasto twarogowe. Połączenie twarogu z nadzieniem jabłkowo-Mango wydało mi się bardzo interesujące. Jabłka na ciasto lepiej wziąć soczyste, ale kwaśne - siódemka, Granny Smith. Wtedy ciasto nie będzie mdłe i wystarczająco wilgotne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 28 % 14 g
węglowodany 62 % 31 g
272 kcal
IG: 17 / 7 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę ze skrobią, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz miękkie masło z cukrem i twarogiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij wszystko, aż będzie gładkie i kremowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj jajka pojedynczo, za każdym razem dobrze ubijając masę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W częściach dodaj mieszankę mąki do ciasta. Wszystko dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto powinno być dość lekko gęste.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Farsz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jabłko obrać, usunąć nasiona i pokroić w drobną kostkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Mango obrać, usunąć pestkę. Pokrój miąższ na małe kawałki

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj owoce z cukrem i skrobią.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż połowę ciasta na prostokątnej patelni do ciasta. Wyrównać.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połóż na nim nadzienie owocowe.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż pozostałe ciasto na wierzchu. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mango - 67   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy