jabłka nadziewane ryżem

delikatny deser o smaku ryżu jabłkowego to prawdziwa uczta! Aromatyczne jabłka pieczone w piekarniku są smaczne i zdrowe. Co więcej, przygotowane według tego przepisu, z kategorii deserów mogą bezpiecznie przejść do kategorii niezależnych potraw. Może to być podwieczorek lub śniadanie. Nie tylko dzieci, ale także dorośli będą zadowoleni z tego przysmaku. Jabłka w tej formie są szczególnie przydatne dla osób starszych, dla kobiet w ciąży, dla tych, którzy mają problemy z przewodem pokarmowym. Z reguły to danie podaje się z miodem, orzechami,kwaśną śmietaną, skondensowanym mlekiem itp.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 88 % 29 g
139 kcal
IG: 41 / 59 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

aby gotowy deser cieszył się delikatnym smakiem, a nie goryczą z brudnego ryżu, myję płatki w kilku wodach.
następnie, spuszczając ostatnią wodę, wlewam nową porcję i kładę rondel na kuchence. Tylko tutaj nie jest konieczne osiągnięcie konsystencji owsianki. Dlatego wlej wodę nie jak owsiankę, ale aby uzyskać ziarno ryżu do ziarna, tj. następnie odcedź płyn. Nie solę ryżu nawet trochę.
podczas gotowania kaszy przygotuj jabłka. Wskazane jest, aby wziąć duże zielone, aby nie rozpadły się podczas pieczenia, ale zachowały swój kształt. Najpierw odciąłem pokrywkę. Potem wyjąłem rdzeń, ale nie dotarłem do dna. Zwykła strzykawka pomogła mi poradzić sobie z zadaniem. Odciąłem w nim część noża od strony, w której znajduje się igła, a następnie dokładnie przewinąłem ją na środku, aby usunąć nasiona itp.
pozostało mi wyjąć miąższ ze środka łyżką. Ale zrobiłem to, aby ściany jabłek nie stały się cieńsze niż 0,5 cm.
zmieliłem ten miąższ, dodałem zmielone migdały, wanilinę i lekko posypałem cukrem. Jeśli chcesz, możesz umieścić tutaj miód, cynamon, a także dodać rodzynki i wszystko, co lubisz do nadzienia.
jeśli ryż jest gotowy, odcedź wodę, pozwól kaszy ostygnąć.
następnie połączyłem miąższ jabłka z ryżem, wymieszałem. Po napełnieniu półfabrykatu do połowy włożyłem jedną suszoną morelę do każdego przygotowanego jabłka i przykryłem nadzieniem.
po dokładnym ubiciu wszystkiego zrobiłem wgłębienie na środku i włożyłem kawałek masła. Następnie przykryłem każde jabłko pokrywką i wysłałem w formie do piekarnika podgrzanego do 180-200 stopni. Jeśli już, jabłka można owinąć folią.
piecz jabłka do miękkości. Trudno powiedzieć dokładny czas, ponieważ każdy ma inne gadżety. Możesz ocenić gotowość na podstawie miękkości ścian. Przed podaniem udekoruj czymś deser.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy