skład / składniki
metoda gotowania
aby gotowy deser cieszył się delikatnym smakiem, a nie goryczą z brudnego ryżu, myję płatki w kilku wodach.
następnie, spuszczając ostatnią wodę, wlewam nową porcję i kładę rondel na kuchence. Tylko tutaj nie jest konieczne osiągnięcie konsystencji owsianki. Dlatego wlej wodę nie jak owsiankę, ale aby uzyskać ziarno ryżu do ziarna, tj. następnie odcedź płyn. Nie solę ryżu nawet trochę.
podczas gotowania kaszy przygotuj jabłka. Wskazane jest, aby wziąć duże zielone, aby nie rozpadły się podczas pieczenia, ale zachowały swój kształt. Najpierw odciąłem pokrywkę. Potem wyjąłem rdzeń, ale nie dotarłem do dna. Zwykła strzykawka pomogła mi poradzić sobie z zadaniem. Odciąłem w nim część noża od strony, w której znajduje się igła, a następnie dokładnie przewinąłem ją na środku, aby usunąć nasiona itp.
pozostało mi wyjąć miąższ ze środka łyżką. Ale zrobiłem to, aby ściany jabłek nie stały się cieńsze niż 0,5 cm.
zmieliłem ten miąższ, dodałem zmielone migdały, wanilinę i lekko posypałem cukrem. Jeśli chcesz, możesz umieścić tutaj miód, cynamon, a także dodać rodzynki i wszystko, co lubisz do nadzienia.
jeśli ryż jest gotowy, odcedź wodę, pozwól kaszy ostygnąć.
następnie połączyłem miąższ jabłka z ryżem, wymieszałem. Po napełnieniu półfabrykatu do połowy włożyłem jedną suszoną morelę do każdego przygotowanego jabłka i przykryłem nadzieniem.
po dokładnym ubiciu wszystkiego zrobiłem wgłębienie na środku i włożyłem kawałek masła. Następnie przykryłem każde jabłko pokrywką i wysłałem w formie do piekarnika podgrzanego do 180-200 stopni. Jeśli już, jabłka można owinąć folią.
piecz jabłka do miękkości. Trudno powiedzieć dokładny czas, ponieważ każdy ma inne gadżety. Możesz ocenić gotowość na podstawie miękkości ścian. Przed podaniem udekoruj czymś deser.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g