miód w formie ciast

szybkie w przygotowaniu, bardzo niezwykłe, smaczne i piękne!
Olga_LunguAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 12 % 9 g
węglowodany 77 % 56 g
342 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W rondlu rozprowadź 50 gramów masła, wlej 100 gramów cukru i wlej 2 łyżki miodu. Wysyłamy na niezbyt duży ogień i dobrze mieszamy trzepaczką, aż będzie gładka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gdy masa stanie się jednorodna, ubij 2 jajka i 1/2 łyżeczki sody. Mieszając, doprowadzić do masy piankowej. Zdejmij z ognia i wlej do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiać 300 g mąki na płynną masę przez drobne sito w 2 etapach. Zagnieść ciasto. Podziel gotowe ciasto na trzy równe części i zwiń bułki. Rozłóż na naczyniu posypanym mąką. Przykryj torebką i wyślij do lodówki na 30 minut, aby lekko zamarzła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Każdy kawałek jest wysyłany na pergamin i zwijany w cienką warstwę. Przebij widelcem i wyślij do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piecz przez 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Niech gotowe ciasta ostygną. W międzyczasie ciasta ostygną, przygotujemy krem!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W 150 gramach masła rozprowadzamy 200 gramów gotowanego skondensowanego mleka i ubij mikserem, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nałóż gotowy krem na pierwsze ciasto. Pokrywamy wierzch drugim ciastem i robimy to ze wszystkimi ciastami. Górne ciasto pozostawiamy suche! Wysyłamy do lodówki na 15-20 minut, aby krem lekko zestalił się.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Bierzemy dowolną formę, użyję okrągłej i wycinam ciasto. Mam 10 spalonych.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pozostałą śmietanę przenosimy do worka do szprycowania i równomiernie rozprowadź na wszystkich ciastach. I delikatnie wyrównaj szpachelką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Udekoruj według własnego uznania, udekorowałem całymi połówkami orzecha włoskiego. Ciasta miodowe są gotowe!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Takie ciasta można podawać zarówno na świątecznym stole, jak i na co dzień! Okazuje się bardzo smaczny i gotować bez zbędnego zamieszania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy