skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W rondlu rozprowadź 50 gramów masła, wlej 100 gramów cukru i wlej 2 łyżki miodu. Wysyłamy na niezbyt duży ogień i dobrze mieszamy trzepaczką, aż będzie gładka.
Krok 2:
Gdy masa stanie się jednorodna, ubij 2 jajka i 1/2 łyżeczki sody. Mieszając, doprowadzić do masy piankowej. Zdejmij z ognia i wlej do miski.
Krok 3:
Przesiać 300 g mąki na płynną masę przez drobne sito w 2 etapach. Zagnieść ciasto. Podziel gotowe ciasto na trzy równe części i zwiń bułki. Rozłóż na naczyniu posypanym mąką. Przykryj torebką i wyślij do lodówki na 30 minut, aby lekko zamarzła.
Krok 4:
Każdy kawałek jest wysyłany na pergamin i zwijany w cienką warstwę. Przebij widelcem i wyślij do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piecz przez 5 minut.
Krok 5:
Niech gotowe ciasta ostygną. W międzyczasie ciasta ostygną, przygotujemy krem!
Krok 6:
W 150 gramach masła rozprowadzamy 200 gramów gotowanego skondensowanego mleka i ubij mikserem, aż będzie gładka.
Krok 7:
Nałóż gotowy krem na pierwsze ciasto. Pokrywamy wierzch drugim ciastem i robimy to ze wszystkimi ciastami. Górne ciasto pozostawiamy suche! Wysyłamy do lodówki na 15-20 minut, aby krem lekko zestalił się.
Krok 8:
Bierzemy dowolną formę, użyję okrągłej i wycinam ciasto. Mam 10 spalonych.
Krok 9:
Pozostałą śmietanę przenosimy do worka do szprycowania i równomiernie rozprowadź na wszystkich ciastach. I delikatnie wyrównaj szpachelką.
Krok 10:
Udekoruj według własnego uznania, udekorowałem całymi połówkami orzecha włoskiego. Ciasta miodowe są gotowe!
Krok 11:
Takie ciasta można podawać zarówno na świątecznym stole, jak i na co dzień! Okazuje się bardzo smaczny i gotować bez zbędnego zamieszania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g