skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zmiel 125 gramów świeżo mrożonych wiśni
Krok 2:
240 gramów miękkiego masła wlać do miski i dodać 150 gramów cukru. Ubijaj mikserem przez trzy minuty, stopniowo dodając 4 jajka po jednym na raz. A także z dwóch jaj oddzielamy żółtko od białka, wlewamy żółtka do całkowitej masy i odkładamy białka na bok, nadal będziemy ich potrzebować!
Krok 3:
Do 270 gramów mąki dodaj 10 gramów proszku do pieczenia i szczyptę soli. Mieszać. Wlej mąkę do płynnej masy.
Krok 4:
Pokrój cytrynę na 2 części i z jednej połowy cytryny, wyciśnij sok do całkowitej masy przez drobne sito. Wymieszaj mikserem, aż będzie gładka.
Krok 5:
Do ciasta dodaj posiekane wiśnie i mieszaj, aż będą gładkie.
Krok 6:
Blacha do pieczenia, w której będziemy piec, posmaruj masłem i wlej ciasto. Wysyłamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 35 minut. Gotowość sprawdzamy szpikulcem lub wykałaczką. Ciasto jest gotowe! Zróbmy lukier.
Krok 7:
W 100 gramach cukru pudru wyciśnij drugą połowę soku z cytryny i wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 8:
Pozostałe białko z dwóch jaj ubijamy do stabilnego szczytu. Gdy białka zostaną ubite, nie przestając ubijać, stopniowo dodajemy mieszaninę cukru pudru i soku z cytryny. Lukier jest gotowy!
Krok 9:
Nakładamy lukier na ciasto i dekorujemy według uznania, ja ozdobiłam ziarnami granatu. Ciasto jest gotowe!
Krok 10:
Przygotuj to cudowne ciasto na Boże Narodzenie, nie tylko zachwyci cię swoją prostotą i niesamowitym smakiem, ale z pewnością zgromadzi przy stole wszystkich bliskich i ukochanych ludzi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Mrożona wiśnia - 46 kcal/100g