świąteczna babeczka z wiśniami i cytrynami

szybka świąteczna babeczka, najsmaczniejsza babeczka, świąteczne ciasto.
Olga_LunguAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 30 % 17 g
węglowodany 59 % 33 g
310 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zmiel 125 gramów świeżo mrożonych wiśni

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    240 gramów miękkiego masła wlać do miski i dodać 150 gramów cukru. Ubijaj mikserem przez trzy minuty, stopniowo dodając 4 jajka po jednym na raz. A także z dwóch jaj oddzielamy żółtko od białka, wlewamy żółtka do całkowitej masy i odkładamy białka na bok, nadal będziemy ich potrzebować!

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do 270 gramów mąki dodaj 10 gramów proszku do pieczenia i szczyptę soli. Mieszać. Wlej mąkę do płynnej masy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cytrynę na 2 części i z jednej połowy cytryny, wyciśnij sok do całkowitej masy przez drobne sito. Wymieszaj mikserem, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do ciasta dodaj posiekane wiśnie i mieszaj, aż będą gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Blacha do pieczenia, w której będziemy piec, posmaruj masłem i wlej ciasto. Wysyłamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 35 minut. Gotowość sprawdzamy szpikulcem lub wykałaczką. Ciasto jest gotowe! Zróbmy lukier.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W 100 gramach cukru pudru wyciśnij drugą połowę soku z cytryny i wymieszaj, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozostałe białko z dwóch jaj ubijamy do stabilnego szczytu. Gdy białka zostaną ubite, nie przestając ubijać, stopniowo dodajemy mieszaninę cukru pudru i soku z cytryny. Lukier jest gotowy!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nakładamy lukier na ciasto i dekorujemy według uznania, ja ozdobiłam ziarnami granatu. Ciasto jest gotowe!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj to cudowne ciasto na Boże Narodzenie, nie tylko zachwyci cię swoją prostotą i niesamowitym smakiem, ale z pewnością zgromadzi przy stole wszystkich bliskich i ukochanych ludzi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Mrożona wiśnia - 46   kcal/100g

Podobne przepisy