Ciasteczka Prosiaczki

świąteczne ciasteczka prosiaczki to chrupiąca uczta. To jeden z najłatwiejszych przepisów na kruche ciasteczka. Urzeka nie tylko łatwością gotowania, ale także swoim wyglądem. Na początku roku ziemistej żółtej świnki zdecydowanie powinieneś ugotować dla odmiany takie słodkie jadalne prosiaczki, które są odpowiednie na świąteczną lub popołudniową herbatę.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 31 grudnia-6 stycznia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 30 % 21 g
węglowodany 59 % 41 g
383 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przenieś masło o temperaturze pokojowej do głębokiej miski i pokrój nożem w średniej wielkości kostkę. Masło należy przyjmować dobrej jakości i lepiej nie zastępować go margaryną lub pastą do smarowania. Naprawdę pyszne ciasteczka pochodzą tylko z prawdziwego masła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier do masła, wszystko dobrze wymieszaj i lekko ubij widelcem. Masa powinna stać się jednorodna i nieco bujna. Zamiast cukru można użyć cukru pudru kupionego w sklepie lub przygotowanego w młynku do kawy ze zwykłego cukru. Ciasteczka nie będą mocne słodkie, więc według własnego gustu możesz zwiększyć ilość cukru, ale niewiele, aby nie naruszać proporcji ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj dwa jajka i wanilinę lub cukier waniliowy, intensywnie mieszaj, aż uzyskasz jednorodną papkę. Jeśli dodasz tylko żółtka, proszek do pieczenia nie jest potrzebny - to sekret kruchego ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę zmieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Zagnieść gęste ciasto kruche. Tworzymy z niego Kolobok, przykrywamy go zwykłą małą torebką lub folią spożywczą i pozostawiamy do odpoczynku na 15 minut w chłodnym miejscu. Ciasto jest giętkie, dobrze się z nim pracuje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wypoczęte ciasto rozprowadzamy na silikonowej macie lub innej powierzchni roboczej, zwijamy w prostokątną warstwę o grubości 2-3 milimetrów. Im cieńsze ciasto, tym chrupiące będą ciasteczka. Bierzemy szklankę, szklankę lub pierścień sałatkowy o odpowiednim rozmiarze i wycinamy koła. Użyłem plastikowego kieliszka o średnicy 5 cm.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wycinamy nozdrza naszym łatkom - zrobiłem to za pomocą nasadki z rączki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotowane ciasteczka układamy na blasze wyłożonej pergaminem, której nie trzeba niczego smarować.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pieczemy prosiaczki w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez krótki czas-około 8-10 minut.

świąteczne ciasteczka na świąteczną herbatę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy