skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przenieś masło o temperaturze pokojowej do głębokiej miski i pokrój nożem w średniej wielkości kostkę. Masło należy przyjmować dobrej jakości i lepiej nie zastępować go margaryną lub pastą do smarowania. Naprawdę pyszne ciasteczka pochodzą tylko z prawdziwego masła.
Krok 2:
Dodaj cukier do masła, wszystko dobrze wymieszaj i lekko ubij widelcem. Masa powinna stać się jednorodna i nieco bujna. Zamiast cukru można użyć cukru pudru kupionego w sklepie lub przygotowanego w młynku do kawy ze zwykłego cukru. Ciasteczka nie będą mocne słodkie, więc według własnego gustu możesz zwiększyć ilość cukru, ale niewiele, aby nie naruszać proporcji ciasta.
Krok 3:
Dodaj dwa jajka i wanilinę lub cukier waniliowy, intensywnie mieszaj, aż uzyskasz jednorodną papkę. Jeśli dodasz tylko żółtka, proszek do pieczenia nie jest potrzebny - to sekret kruchego ciasta.
Krok 4:
Dodaj mąkę zmieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Zagnieść gęste ciasto kruche. Tworzymy z niego Kolobok, przykrywamy go zwykłą małą torebką lub folią spożywczą i pozostawiamy do odpoczynku na 15 minut w chłodnym miejscu. Ciasto jest giętkie, dobrze się z nim pracuje.
Krok 5:
Wypoczęte ciasto rozprowadzamy na silikonowej macie lub innej powierzchni roboczej, zwijamy w prostokątną warstwę o grubości 2-3 milimetrów. Im cieńsze ciasto, tym chrupiące będą ciasteczka. Bierzemy szklankę, szklankę lub pierścień sałatkowy o odpowiednim rozmiarze i wycinamy koła. Użyłem plastikowego kieliszka o średnicy 5 cm.
Krok 6:
Następnie wycinamy nozdrza naszym łatkom - zrobiłem to za pomocą nasadki z rączki.
Krok 7:
Przygotowane ciasteczka układamy na blasze wyłożonej pergaminem, której nie trzeba niczego smarować.
Krok 8:
Pieczemy prosiaczki w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez krótki czas-około 8-10 minut.
świąteczne ciasteczka na świąteczną herbatę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g