warzywa w śmietanie pieczone

proste i smaczne danie z warzyw do dekoracji lub jako samodzielne! Warzywa stanowią podstawę menu, z których przygotowywane są przystawki, zapiekanki, dodawane do zup, pieczeń, inne gorące, przygotowywane są wiele innych potraw, podawane świeże. Nie mniej interesujące danie-warzywa pieczone w piekarniku w śmietanie. Oprócz tego, że jest smaczny, w składzie i metodzie gotowania jest przydatny, niezbyt wysokokaloryczny. Do stołu można go podawać jako niezależne danie lub jako dodatek do mięsa, kurczaka lub ryby.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 54 % 7 g
70 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Zestaw warzyw można zmieniać, zmniejszać lub zwiększać w zależności od preferencji smakowych, dostępności warzyw pod ręką. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Możesz umyć ziemniaki, aby usunąć nadmiar skrobi, dzięki czemu danie będzie mniej kaloryczne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce. Cukinia na danie lepiej jest używać młodych, zawierają więcej witamin i można ich używać do dania bez obierania i rdzenia z nasionami. Ale jeśli cukinia jest dojrzała, nie wpłynie to szczególnie na smak, wystarczy ją umyć, obrać, a także zetrzeć poprzednie warzywa, sok należy wycisnąć, ponieważ to warzywo wydziela dużo soku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, drobno posiekaj nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj paprykę, usuń łodygę z nasionami, pokrój ją w małe paski lub kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem. Rozłóż pierwszą warstwę kręgów ziemniaków. Sól i pieprz do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie posyp kostkę cebuli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp startą marchewką i cukinią, kostkami mrożonej lub świeżej dyni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp kalafiorem drobno posiekanym lub pokrojonym w różyczki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp posiekanymi świeżymi ziołami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotowanie śmietany. Włóż śmietanę do miski (lepiej użyć tłuszczu o wysokim odsetku tłuszczu), dodaj przyprawy do smaku, trochę wody.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Mieszaj, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Napełnij mieszankę warzywami w formie. Formę zamykamy folią na wierzchu, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Następnie zdejmij folię, posyp tartym serem na wierzchu i włóż do piekarnika na kolejne 5 minut. Podawaj danie do stołu. Smacznego!

*

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mrożona Dynia - 27   kcal/100g

Podobne przepisy