skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Zestaw warzyw można zmieniać, zmniejszać lub zwiększać w zależności od preferencji smakowych, dostępności warzyw pod ręką. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Możesz umyć ziemniaki, aby usunąć nadmiar skrobi, dzięki czemu danie będzie mniej kaloryczne.
Krok 2:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce. Cukinia na danie lepiej jest używać młodych, zawierają więcej witamin i można ich używać do dania bez obierania i rdzenia z nasionami. Ale jeśli cukinia jest dojrzała, nie wpłynie to szczególnie na smak, wystarczy ją umyć, obrać, a także zetrzeć poprzednie warzywa, sok należy wycisnąć, ponieważ to warzywo wydziela dużo soku.
Krok 3:
Obierz cebulę, drobno posiekaj nożem.
Krok 4:
Umyj paprykę, usuń łodygę z nasionami, pokrój ją w małe paski lub kostki.
Krok 5:
Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem. Rozłóż pierwszą warstwę kręgów ziemniaków. Sól i pieprz do smaku.
Krok 6:
Następnie posyp kostkę cebuli.
Krok 7:
Posyp startą marchewką i cukinią, kostkami mrożonej lub świeżej dyni.
Krok 8:
Posyp kalafiorem drobno posiekanym lub pokrojonym w różyczki.
Krok 9:
Posyp posiekanymi świeżymi ziołami.
Krok 10:
Przygotowanie śmietany. Włóż śmietanę do miski (lepiej użyć tłuszczu o wysokim odsetku tłuszczu), dodaj przyprawy do smaku, trochę wody.
Krok 11:
Mieszaj, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki.
Krok 12:
Napełnij mieszankę warzywami w formie. Formę zamykamy folią na wierzchu, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Następnie zdejmij folię, posyp tartym serem na wierzchu i włóż do piekarnika na kolejne 5 minut. Podawaj danie do stołu. Smacznego!
*
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mrożona Dynia - 27 kcal/100g