skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie tuszy kaczki. Usuwamy wszystkie niepotrzebne warstwy tłuszczu, wycinamy gruczoły w pobliżu części ogonowej, tak zwaną "guzkę", skrajne części skrzydła, które zwykle spalają się w piekarniku i nie mają żadnej wartości kulinarnej. Upewnij się, że na skórze kaczki nie ma piór i włosów, a w jamie brzusznej-płuc, serca i innych podrobów, Usuń wszystko i dokładnie spłucz całą tuszę pod bieżącą wodą, a następnie osusz papierowymi ręcznikami jak w środku, t
Krok 2:
Wycinam grzbiet, nie potrzebujemy go do przepisu. Zrobi doskonały, pyszny bulion do zupy.
Krok 3:
Przykryj połowę tuszy kaczki plastikową torbą lub folią spożywczą, aby w kuchni nie było nadmiaru brudu. Tuszę kaczki uderzamy młotkiem w pierś, szynkę. W ten sposób wyrównujemy kaczkę, czyniąc ją bardziej płaską. Pocieramy solą. Na tym etapie możesz już włączyć piekarnik do ogrzewania do 140-150 stopni.
Krok 4:
Pokrój imbir na talerze. Obierz czosnek i naciśnij nożem. Zostawiamy w takim stanie. Przykryj blachę do pieczenia folią w 2 warstwach. Włóż świeży tymianek, dodaj imbir, czosnek.
Krok 5:
Połóż kaczkę na pachnącej poduszce. Zamykamy folią, aby marnowała się i nie odparowywała nadmiaru wilgoci.
Krok 6:
Aby równomiernie się rozgrzać, dodaj warstwę folii. Wysyłamy do nagrzanego piekarnika do 140-150 stopni na 2-2, 5 godziny. Kaczka zostanie zmiażdżona i równomiernie rozgrzana. Wyjmujemy kaczkę z piekarnika. Zmieniamy temperaturę piekarnika na 200 stopni. Usuwamy górną warstwę folii i odsyłamy. Gdy tylko kaczka się zrumieni i nabierze apetycznej Skórki, wyjmujemy ich piekarniki.
Krok 7:
Smacznego
miękka, soczysta, pyszna kaczka jest idealna na każdą ucztę! Przystawka może być dowolna: ziemniaki, ryż, warzywa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g