Miękka kaczka z imbirowym czosnkiem tymiankowym

ten przepis sprawia, że kaczka jest pyszna, miękka i soczysta.
Marina ChernovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 15 g
tłuszcze 69 % 36 g
węglowodany 2 % 1 g
384 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie tuszy kaczki. Usuwamy wszystkie niepotrzebne warstwy tłuszczu, wycinamy gruczoły w pobliżu części ogonowej, tak zwaną "guzkę", skrajne części skrzydła, które zwykle spalają się w piekarniku i nie mają żadnej wartości kulinarnej. Upewnij się, że na skórze kaczki nie ma piór i włosów, a w jamie brzusznej-płuc, serca i innych podrobów, Usuń wszystko i dokładnie spłucz całą tuszę pod bieżącą wodą, a następnie osusz papierowymi ręcznikami jak w środku, t

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wycinam grzbiet, nie potrzebujemy go do przepisu. Zrobi doskonały, pyszny bulion do zupy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przykryj połowę tuszy kaczki plastikową torbą lub folią spożywczą, aby w kuchni nie było nadmiaru brudu. Tuszę kaczki uderzamy młotkiem w pierś, szynkę. W ten sposób wyrównujemy kaczkę, czyniąc ją bardziej płaską. Pocieramy solą. Na tym etapie możesz już włączyć piekarnik do ogrzewania do 140-150 stopni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój imbir na talerze. Obierz czosnek i naciśnij nożem. Zostawiamy w takim stanie. Przykryj blachę do pieczenia folią w 2 warstwach. Włóż świeży tymianek, dodaj imbir, czosnek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż kaczkę na pachnącej poduszce. Zamykamy folią, aby marnowała się i nie odparowywała nadmiaru wilgoci.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby równomiernie się rozgrzać, dodaj warstwę folii. Wysyłamy do nagrzanego piekarnika do 140-150 stopni na 2-2, 5 godziny. Kaczka zostanie zmiażdżona i równomiernie rozgrzana. Wyjmujemy kaczkę z piekarnika. Zmieniamy temperaturę piekarnika na 200 stopni. Usuwamy górną warstwę folii i odsyłamy. Gdy tylko kaczka się zrumieni i nabierze apetycznej Skórki, wyjmujemy ich piekarniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego

miękka, soczysta, pyszna kaczka jest idealna na każdą ucztę! Przystawka może być dowolna: ziemniaki, ryż, warzywa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy