świąteczne ciasteczka z niesamowitym lukrem

świąteczne ciasteczka, które zachwycą gości i bliskich! Ciekawy przepis na pyszne glazurowane domowe kruche ciasteczka, które są bardzo lubiane przez dzieci i mile widziane przez dorosłych!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 15 % 12 g
węglowodany 77 % 61 g
361 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Włóż masło do miski, dodaj cukier i szczyptę kardamonu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij mikserem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajko kurze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubijaj do uzyskania gładkości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę przesianą przez sito w częściach, szczyptę soli, pół łyżeczki sody i dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze zagniatamy powstałe ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wkładamy do torby i do lodówki na godzinę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij ciasto z lodówki i dokładnie ugniataj rękami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podziel powstałe ciasto na dwie części.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto rozwałkowujemy wałkiem do ciasta na cienkie ciasta i wykonujemy półfabrykaty do ciastek za pomocą foremek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wstępnie zanurzamy formy w mące. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Kładziemy półfabrykaty naszych ciastek na pergaminie na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 10 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Aby przygotować lukier cukrowy, włóż do miski jedno białko kurczaka, 200 gr. cukier puder, który przesiujemy przez sito.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj 0,5 herbaty. l. skrobia, 1 herbata. l. sok z cytryny i dobrze ubij mikserem. Powstały lukier dzieli się na dwie części.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj trochę wody i wymieszaj do konsystencji gęstej śmietany lukier, którego użyjemy do obrysowania konturu naszych ciasteczek.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj jedną kroplę barwnika spożywczego do glazury i dobrze wymieszaj, włóż do torby cukierniczej.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Obrysuj ciasteczka lukrem wzdłuż konturu.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dodaj trochę wody do drugiej części glazury, której użyjemy do wypełnienia ciasteczek, wymieszaj i zrób trochę cieńszy niż pierwszy. Rozłóż lukier w torbie cukierniczej i rozprowadź go na wątrobie, wykonując różne plamy wykałaczką.

świąteczne ciasteczka z niesamowitym lukrem! Dorośli dają bajkę i zachwycają dzieci przy stole! W tym samym czasie bardzo, bardzo proste przygotowanie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy