jajka zapiekane z szynką i warzywami

obfite i zdrowe śniadanie z warzywami i jajkami z szynką. To danie doskonale nadaje się do usuwania resztek warzyw z innych potraw. Tak więc po upieczeniu warzyw w śmietanie pozostało mi kawałek bakłażana, cukinii i trochę pomidorów. Musiały być pilnie używane, zanim się zepsuły. Więc następnego dnia zrobiłem z nich takie pyszne danie. Jeśli jest dużo warzyw, liczbę jaj można zwiększyć do 3-4.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 5 g
tłuszcze 60 % 12 g
węglowodany 15 % 3 g
134 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinię obrać i pokroić w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Bakłażan również pokroić w drobną kostkę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Szynkę pokroić w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pomidory na ćwiartki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Koperek umyć i drobno posiekać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W misce połącz szynkę, warzywa i zioła. Wlej olej roślinny i wszystko dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W małym naczyniu do pieczenia włóż mieszankę warzywną, spłaszcz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20-25 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij formę z piekarnika, rozbij jajka na wierzchu. W razie potrzeby możesz lekko posolić jajka. Wróć formę do piekarnika i piecz przez 10-15 minut, aż jajka się ugotują.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy