jajka zapiekane z szynką i warzywami
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Cukinię obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 3:
Bakłażan również pokroić w drobną kostkę
Krok 4:
Szynkę pokroić w drobną kostkę.
Krok 5:
Pokrój pomidory na ćwiartki.
Krok 6:
Koperek umyć i drobno posiekać.
Krok 7:
W misce połącz szynkę, warzywa i zioła. Wlej olej roślinny i wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 8:
W małym naczyniu do pieczenia włóż mieszankę warzywną, spłaszcz.
Krok 9:
Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20-25 minut.
Krok 10:
Wyjmij formę z piekarnika, rozbij jajka na wierzchu. W razie potrzeby możesz lekko posolić jajka. Wróć formę do piekarnika i piecz przez 10-15 minut, aż jajka się ugotują.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g