pastylka jabłkowa z miodem i cynamonem

pastylka jabłkowa to najlepsza słodycz dla zdrowej diety. Pastylka jabłkowa, przygotowana w domu z naturalnych składników, zachowuje maksimum witamin, a ponadto jest doskonałym przysmakiem dla dzieci.
SanctoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 14 g
66 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj i obierz jabłka, możesz zostawić skórkę, dobrze przebije się blenderem. Pokrój jabłka na kliny niezbyt duże.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przenieś jabłka do miski multicookera, wybierz tryb "Pieczenie", czas 40 minut. Co 10 minut mieszaj masę. Podczas gotowania dodaj cynamon.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po upływie czasu wyjmij miskę multicookera, przenieś zawartość do innego naczynia, ostudź, dodaj miód i zmiksuj wszystko blenderem, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bierzemy pergamin do pieczenia, dobrze smarujemy olejem roślinnym, rozprowadzamy mus jabłkowy i wyrównujemy szpatułką. Grubość warstwy powinna wynosić 5-7 mm.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Można suszyć w piekarniku w temperaturze 100 g. z lekko uchylonymi drzwiami; na zewnątrz lub w suszarce elektrycznej. Sprawdź gotowość ręką, pastylka nie powinna przyklejać się do skóry. Pokrój gotową pastylkę w paski wraz z pergaminem, zwiń w tuby i włóż do lodówki na kilka dni, wtedy łatwiej zejdzie z pergaminu. Gotową pastylkę można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy