skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj i obierz jabłka, możesz zostawić skórkę, dobrze przebije się blenderem. Pokrój jabłka na kliny niezbyt duże.
Krok 2:
Przenieś jabłka do miski multicookera, wybierz tryb "Pieczenie", czas 40 minut. Co 10 minut mieszaj masę. Podczas gotowania dodaj cynamon.
Krok 3:
Po upływie czasu wyjmij miskę multicookera, przenieś zawartość do innego naczynia, ostudź, dodaj miód i zmiksuj wszystko blenderem, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Bierzemy pergamin do pieczenia, dobrze smarujemy olejem roślinnym, rozprowadzamy mus jabłkowy i wyrównujemy szpatułką. Grubość warstwy powinna wynosić 5-7 mm.
Krok 5:
Można suszyć w piekarniku w temperaturze 100 g. z lekko uchylonymi drzwiami; na zewnątrz lub w suszarce elektrycznej. Sprawdź gotowość ręką, pastylka nie powinna przyklejać się do skóry. Pokrój gotową pastylkę w paski wraz z pergaminem, zwiń w tuby i włóż do lodówki na kilka dni, wtedy łatwiej zejdzie z pergaminu. Gotową pastylkę można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g