babeczki jabłkowo-cynamonowe
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do babeczek.
Krok 2:
Włóż masło o temperaturze pokojowej do głębokiego kubka i zmiel z cukrem i solą, dodaj wanilinę.
Krok 3:
Dodaj jajka, ubij mikserem.
Krok 4:
Włóż mąkę i cynamon.
Krok 5:
Zgaś sodę w occie.Zagnieść gładkie ciasto.
Krok 6:
Umyj jabłka, usuń rdzeń. Pokroić w kostkę.
Krok 7:
Włóż jabłka do ciasta i wymieszaj.
Krok 8:
Włóż ciasto do formy do muffinek.
Krok 9:
Umieścić piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni piec do miękkości przez 25-30 minut.Test gotowości ciasta z jabłkami na "suchą zapałkę".
Krok 10:
Gdy babeczki trochę ostygną, posyp je cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g