skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na ciasto.
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem i solą.
Krok 3:
Dodaj twaróg, wymieszaj.
Krok 4:
Wlej olej roślinny, wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok 6:
Zagnieść miękkie ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.
Krok 7:
Składniki do nadzienia.
Krok 8:
Zetrzyj dynię na grubej tarce, umyj rodzynki.
Krok 9:
Dusić dynię z dodatkiem masła do miękkości. W razie potrzeby dodaj kilka łyżek wody.
Krok 10:
Usuń skórkę z cytryny i wyciśnij sok.
Krok 11:
5 minut przed gotowaniem dyni dodaj sok z cytryny, skórkę, cukier, cynamon. Mieszać. Schłodzić nadzienie.
Krok 12:
Przykryj formę naoliwionym pergaminem. Większość ciasta rozwałkowujemy na okrągłą warstwę o grubości około 0,5 cm, przenosimy do formy, formujemy boki.
Krok 13:
Rozłóż nadzienie.
Krok 14:
Drugą część ciasta zwijamy w ten sam sposób i zamykamy ciasto, dobrze ściskamy krawędzie. Możesz wyciąć otwór w dowolnym kształcie w środku lub nakłuć widelcem.
Krok 15:
Posmaruj wierzch ciasta ubitym jajkiem.
Krok 16:
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni. 25-30 minut do rumieńca. Ciasto schładzamy, wyjmujemy z formy i podajemy. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal / 100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal / 100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal / 100g