zamknięte ciasto twarogowe z dyni

ciasto twarogowe i soczyste pikantne nadzienie. Łatwe ciasto z nadzieniem dyniowym. Jasne, te wypieki są dla amatorów, ale myślę, że jest wielu ludzi, którzy kochają dynię. Twaróg do ciasta można zetrzeć, ale bardziej podoba mi się, gdy ciasto ma miękkie płatki twarogowe. Ciasto jest miękkie, soczyste, a nadzienie z dyni sprawia, że jest również zdrowe.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 6 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 59 % 22 g
181 kcal
IG: 0 / 10 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem i solą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj twaróg, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść miękkie ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Składniki do nadzienia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj dynię na grubej tarce, umyj rodzynki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dusić dynię z dodatkiem masła do miękkości. W razie potrzeby dodaj kilka łyżek wody.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Usuń skórkę z cytryny i wyciśnij sok.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    5 minut przed gotowaniem dyni dodaj sok z cytryny, skórkę, cukier, cynamon. Mieszać. Schłodzić nadzienie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj formę naoliwionym pergaminem. Większość ciasta rozwałkowujemy na okrągłą warstwę o grubości około 0,5 cm, przenosimy do formy, formujemy boki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż nadzienie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Drugą część ciasta zwijamy w ten sam sposób i zamykamy ciasto, dobrze ściskamy krawędzie. Możesz wyciąć otwór w dowolnym kształcie w środku lub nakłuć widelcem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posmaruj wierzch ciasta ubitym jajkiem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni. 25-30 minut do rumieńca. Ciasto schładzamy, wyjmujemy z formy i podajemy. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal / 100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal / 100g

Podobne przepisy