soczyście twarogowe z dzieciństwa

kruche ciasto, delikatne nadzienie twarogowe, umiarkowanie słodkie. Jesteśmy pewni, że w twojej rodzinie te soki również staną się twoimi ulubionymi, wystarczy je wypróbować.
Marina ChernovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 10 g
tłuszcze 26 % 16 g
węglowodany 57 % 35 g
323 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce umieść masło, jajko, cukier puder i sól zmiękczone do temperatury pokojowej. Mieszaj, aż będzie gładka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesianą mąkę dodaj do ciasta wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszaj, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zwinąć ciasto w grudkę i przykryć folią spożywczą. Ciasto jest gotowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przystępujemy do przygotowania nadzienia. W misce włóż twaróg, śmietanę i żółtko. Wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przesianą mąkę i ponownie mieszaj, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj ciasto na kiełbasę i podziel na 6 równych części(około 70 gr. każdy kawałek).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp mąką powierzchnię roboczą i rozwałkuj każdy kawałek wałkiem do ciasta, nadając mu kształt owalu. Ponieważ krawędzie nie są idealnie gładkie, można je ciąć zwykłym nożem kuchennym lub nożem o kręconych krawędziach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść gotowy owal na blasze wyłożonej pergaminem i ułóż nadzienie 1 łyżką. L z jednej strony. Zamykamy nadzienie wolną połową ciasta i lekko dociskamy po bokach, ale nie szczypamy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij 1 żółtko i 1 łyżkę. mleko i posmaruj soczyście przed pieczeniem, aby uzyskać piękną skórkę. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut. Ostudzić soki i można je podawać! Smacznego!

kiedy chcesz zadowolić swoich bliskich sowieckimi wypiekami-wygrana-wygrana.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy