skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki
Krok 2:
W głębokiej misce umieść masło, jajko, cukier puder i sól zmiękczone do temperatury pokojowej. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 3:
Przesianą mąkę dodaj do ciasta wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 4:
Zwinąć ciasto w grudkę i przykryć folią spożywczą. Ciasto jest gotowe.
Krok 5:
Przystępujemy do przygotowania nadzienia. W misce włóż twaróg, śmietanę i żółtko. Wymieszać.
Krok 6:
Dodaj przesianą mąkę i ponownie mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 7:
Rozwałkuj ciasto na kiełbasę i podziel na 6 równych części(około 70 gr. każdy kawałek).
Krok 8:
Posyp mąką powierzchnię roboczą i rozwałkuj każdy kawałek wałkiem do ciasta, nadając mu kształt owalu. Ponieważ krawędzie nie są idealnie gładkie, można je ciąć zwykłym nożem kuchennym lub nożem o kręconych krawędziach.
Krok 9:
Umieść gotowy owal na blasze wyłożonej pergaminem i ułóż nadzienie 1 łyżką. L z jednej strony. Zamykamy nadzienie wolną połową ciasta i lekko dociskamy po bokach, ale nie szczypamy.
Krok 10:
Ubij 1 żółtko i 1 łyżkę. mleko i posmaruj soczyście przed pieczeniem, aby uzyskać piękną skórkę. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut. Ostudzić soki i można je podawać! Smacznego!
kiedy chcesz zadowolić swoich bliskich sowieckimi wypiekami-wygrana-wygrana.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g