ciasto drożdżowe ze szczawiu

niezwykłe połączenie twarogu i świeżych ziół! Drożdżowe ciasto szczawiowe to niesamowite połączenie puszystego, przewiewnego ciasta z nadzieniem serowym. Lekka kwaskowatość, którą daje szczaw, doskonale harmonizuje w połączeniu z twarogiem i nadaje ciastu pikantny przyjemny smak i świeży aromat zieleni.
Kostka RubikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 10 g
tłuszcze 19 % 9 g
węglowodany 60 % 28 g
231 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

przede wszystkim musisz włączyć piekarnik o 200 stopni.

następnie do ciasta szczawiowego potrzebne będzie ciasto drożdżowe. Aby to zrobić, połącz suche drożdże z mąką w osobnej misce, dodaj cukier i sól. Wymieszaj wszystkie suche produkty.
wlać ciepłą wodę do miski z suchymi składnikami, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Aby proces ugniatania był łatwiejszy, zwilż ręce olejem roślinnym - wtedy ciasto nie przylgnie do rąk. Ciasto powinno być miękkie i puszyste, ale nie lepkie.
włóż ciasto do miski i przykryj czystym ręcznikiem-powinno odpocząć.

przygotuj nadzienie. Szczaw opłucz pod bieżącą wodą i osusz, układając go na ręczniku papierowym. Odetnij szorstkie łodygi i zepsute liście. Lekko zmiksuj liście szczawiu rękami, aby zmniejszyć ich puszystość. Drobno posiekaj warzywa.

na dużym talerzu dokładnie zetrzyj twaróg. Możesz przepuścić go przez sito, aby masa była bardziej jednorodna lub po prostu ugniatać widelcem.

zetrzyj ser solankowy na grubej tarce. Sery półtwarde lub solankowe, na przykład suluguni, ser serowy lub ser Adyghe, najlepiej harmonizują z twarogiem.

wymieszaj starty twaróg i starty ser.

posiekany szczaw posyp skrobią i wymieszaj z masą twarogowo-serową. Skrobia nie pozwoli szczawowi mocno puścić soku, a ciasto nie będzie mokre.

wymieszaj wypoczęte ciasto i zwiń w duże koło. Na środku koła równomiernie rozprowadź nadzienie z sera i szczawiu. Puste krawędzie ciasta (powinny być dość szerokie) ostrożnie włóż na środek ze wszystkich stron w kółko, aż całe nadzienie znajdzie się w cieście. Następnie za pomocą szerokiej szpatułki lub dużego talerza Odwróć ciasto do góry nogami na uprzednio naoliwioną blachę do pieczenia. Na środku ciasta wykonaj otwór przelotowy, aby para mogła się wydostać.

włóż ciasto do nagrzanego piekarnika na około pół godziny. Gotowość do sprawdzenia drewnianym szpikulcem lub wykałaczką. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, przenieś na piękne naczynie i przykryj ręcznikiem na kilka minut. Przed podaniem pokrój ciasto na porcje. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ser solankowy - 355   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy