skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim musisz włączyć piekarnik o 200 stopni.
następnie do ciasta szczawiowego potrzebne będzie ciasto drożdżowe. Aby to zrobić, połącz suche drożdże z mąką w osobnej misce, dodaj cukier i sól. Wymieszaj wszystkie suche produkty.
wlać ciepłą wodę do miski z suchymi składnikami, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Aby proces ugniatania był łatwiejszy, zwilż ręce olejem roślinnym - wtedy ciasto nie przylgnie do rąk. Ciasto powinno być miękkie i puszyste, ale nie lepkie.
włóż ciasto do miski i przykryj czystym ręcznikiem-powinno odpocząć.
przygotuj nadzienie. Szczaw opłucz pod bieżącą wodą i osusz, układając go na ręczniku papierowym. Odetnij szorstkie łodygi i zepsute liście. Lekko zmiksuj liście szczawiu rękami, aby zmniejszyć ich puszystość. Drobno posiekaj warzywa.
na dużym talerzu dokładnie zetrzyj twaróg. Możesz przepuścić go przez sito, aby masa była bardziej jednorodna lub po prostu ugniatać widelcem.
zetrzyj ser solankowy na grubej tarce. Sery półtwarde lub solankowe, na przykład suluguni, ser serowy lub ser Adyghe, najlepiej harmonizują z twarogiem.
wymieszaj starty twaróg i starty ser.
posiekany szczaw posyp skrobią i wymieszaj z masą twarogowo-serową. Skrobia nie pozwoli szczawowi mocno puścić soku, a ciasto nie będzie mokre.
wymieszaj wypoczęte ciasto i zwiń w duże koło. Na środku koła równomiernie rozprowadź nadzienie z sera i szczawiu. Puste krawędzie ciasta (powinny być dość szerokie) ostrożnie włóż na środek ze wszystkich stron w kółko, aż całe nadzienie znajdzie się w cieście. Następnie za pomocą szerokiej szpatułki lub dużego talerza Odwróć ciasto do góry nogami na uprzednio naoliwioną blachę do pieczenia. Na środku ciasta wykonaj otwór przelotowy, aby para mogła się wydostać.
włóż ciasto do nagrzanego piekarnika na około pół godziny. Gotowość do sprawdzenia drewnianym szpikulcem lub wykałaczką. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, przenieś na piękne naczynie i przykryj ręcznikiem na kilka minut. Przed podaniem pokrój ciasto na porcje. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ser solankowy - 355 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g