skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty potrzebne do pieczenia ciasteczek.
Krok 2:
Wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, wanilinę.
Krok 3:
Jajko podzielone na żółtko i białko. Dodaj żółtko i masło do mieszanki mąki.
Krok 4:
Zmielić wszystko w okruchy.Następnie wlej zimną wodę i uformuj kulkę ciasta.
Krok 5:
Owinąć folią spożywczą, schłodzić na 30 minut.
Krok 6:
Rozwałkuj schłodzone ciasto na warstwę, wygodniej jest to zrobić między dwoma arkuszami naoliwionego pergaminu.
Krok 7:
Wytnij puste ciasteczka okrągłą foremką, uformuj łaty i uszy ze skrawków ciasta.
Krok 8:
Nasmaruj okrągłe półfabrykaty białkiem jaja, przyklej uszy, prosiaczki, zrób oczy z rodzynek, przebij nozdrza w prosiaczkach wykałaczką.
Krok 9:
Przenieś ciasteczka na blachę do pieczenia pokrytą naoliwionym pergaminem lub matą do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, aż lekko się zrumieni.
Krok 10:
Gotowe ciasteczka wyjmujemy z piekarnika, schładzamy i podajemy do herbaty.
Krok 11:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g