Ciasto kruche z orzeszkami ziemnymi i orzechami włoskimi

Urocza orzechowa uczta na bazie piasku! Tort urodzinowy cud cudowny-cud cudowny! W ciągu zaledwie godziny pyszny i dość prosty deser na herbatę na stole!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 47 % 36 g
węglowodany 42 % 32 g
478 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Włóż 200 gr. masła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj 150 gr. Sahara.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij mikserem na puszystą masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jedno jajko i dwa żółtka do masła z cukrem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubijaj do uzyskania gładkości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W powstałej masie przesiać 150 gramów. mąki, dodać szczyptę soli, 1 łyżeczkę. l. cukier waniliowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj 0,5 herbaty. L. soda, którą gasimy sokiem z cytryny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przesiać pozostałą mąkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zaczynamy formować powstałe ciasto, które powinno być elastyczne i nie przyklejać się do rąk.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włącz piekarnik na 180 stopni, rozłóż ciasto na stole i podziel na pięć identycznych części.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Każdą część ciasta ostrożnie rozwałkuj wałkiem do ciasta na półfabrykacie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Robimy ciasta o równym kształcie i wkładamy do piekarnika na 5-7 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyjmujemy z piekarnika i schładzamy gotowe ciasta.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż domowy dżem na talerzu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Włóż słoik gotowanego skondensowanego mleka do miski.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dodaj 200 gr. masła.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ubij w bujną masę powietrza.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Rozłóż małą warstwę dżemu na pierwszym cieście i delikatnie posmaruj szpatułką.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Przykryj drugim ciastem, na którym rozprowadzamy skondensowany krem i rozprowadzamy cienką warstwą, dobrze pokrywając krawędzie.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Dodaj bardzo drobno posiekany orzech do smaku na wierzchu kremu. Tam, gdzie jest orzech-zawsze jest sukces!

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Rozłóż następne ciasta i posmaruj je w kolejności wszystkich poprzednich. Rozłóż truskawki na ostatnim cieście.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Obficie posmaruj krawędź ciasta i boki skondensowanym kremem, aby ciasto nie było suche.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Udekoruj boki ciasta orzechami włoskimi.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Udekoruj ciasto orzeszkami ziemnymi, które ostrożnie układamy na śmietanie.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Gotowe ciasto należy przechowywać w lodówce przez kilka godzin, aby było namoczone i zaparzone. Gotowanie pyszne, gotowanie proste, gotowanie w domu ciasto na wakacje razem!

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Smacznego dla wszystkich!

pyszne domowe ciasto orzechowe z kruchego ciasta, które zawsze będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal / 100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal / 100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy