skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Włóż 200 gr. masła.
Krok 2:
Dodaj 150 gr. Sahara.
Krok 3:
Ubij mikserem na puszystą masę.
Krok 4:
Dodaj jedno jajko i dwa żółtka do masła z cukrem.
Krok 5:
Ubijaj do uzyskania gładkości.
Krok 6:
W powstałej masie przesiać 150 gramów. mąki, dodać szczyptę soli, 1 łyżeczkę. l. cukier waniliowy.
Krok 7:
Dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Dodaj 0,5 herbaty. L. soda, którą gasimy sokiem z cytryny.
Krok 9:
Przesiać pozostałą mąkę.
Krok 10:
Dobrze wymieszaj.
Krok 11:
Zaczynamy formować powstałe ciasto, które powinno być elastyczne i nie przyklejać się do rąk.
Krok 12:
Włącz piekarnik na 180 stopni, rozłóż ciasto na stole i podziel na pięć identycznych części.
Krok 13:
Każdą część ciasta ostrożnie rozwałkuj wałkiem do ciasta na półfabrykacie.
Krok 14:
Robimy ciasta o równym kształcie i wkładamy do piekarnika na 5-7 minut.
Krok 15:
Wyjmujemy z piekarnika i schładzamy gotowe ciasta.
Krok 16:
Rozłóż domowy dżem na talerzu.
Krok 17:
Włóż słoik gotowanego skondensowanego mleka do miski.
Krok 18:
Dodaj 200 gr. masła.
Krok 19:
Ubij w bujną masę powietrza.
Krok 20:
Rozłóż małą warstwę dżemu na pierwszym cieście i delikatnie posmaruj szpatułką.
Krok 21:
Przykryj drugim ciastem, na którym rozprowadzamy skondensowany krem i rozprowadzamy cienką warstwą, dobrze pokrywając krawędzie.
Krok 22:
Dodaj bardzo drobno posiekany orzech do smaku na wierzchu kremu. Tam, gdzie jest orzech-zawsze jest sukces!
Krok 23:
Rozłóż następne ciasta i posmaruj je w kolejności wszystkich poprzednich. Rozłóż truskawki na ostatnim cieście.
Krok 24:
Obficie posmaruj krawędź ciasta i boki skondensowanym kremem, aby ciasto nie było suche.
Krok 25:
Udekoruj boki ciasta orzechami włoskimi.
Krok 26:
Udekoruj ciasto orzeszkami ziemnymi, które ostrożnie układamy na śmietanie.
Krok 27:
Gotowe ciasto należy przechowywać w lodówce przez kilka godzin, aby było namoczone i zaparzone. Gotowanie pyszne, gotowanie proste, gotowanie w domu ciasto na wakacje razem!
Krok 28:
Smacznego dla wszystkich!
pyszne domowe ciasto orzechowe z kruchego ciasta, które zawsze będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal / 100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal / 100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g