Babeczka z daktylami i orzechami na soku

przepis na babeczkę jest bardzo prosty. Sama babeczka jest gęsta i dobrze trzyma swój kształt. Jest umiarkowanie słodki, ze złotą i chrupiącą skórką. A w środku jest miękki, pachnący i naprawdę przysmak z jasnymi akcentami.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 19 % 13 g
węglowodany 72 % 48 g
329 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowuję niezbędne produkty do pieczenia ciasta i robienia syropu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyte daktyle, obrane i pokrojone na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pistacje posiekane nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wsypałem posiekane daktyle, cukier, masło do kadzi i wlałem sok z granatów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Postawiła wiadro na ogniu. Po ugotowaniu gotuj przez 5 minut, aby cukier się rozpuścił, a masa lekko zgęstniała. Pozostaw masę do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do miski wsypałem przesianą mąkę, proszek do pieczenia, jaja kurze. Wszystko mieszam,

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej schłodzoną mieszankę syropu z daktylami, posiekane pistacje i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Zostawiam trochę syropu i pistacji na gotowe ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko mieszam.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotową mieszaninę wlewam do formy silikonowej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy przez 50-55 minut, wszystko zależy od piekarnika.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotową babeczkę pozostawiam do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp syropem z daktylami i posyp pistacjami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Kroję na kawałki i podaję do herbaty. Miłego poczęstunku!!!

w smaku i kolorze babeczka daktylowa z pistacjami jest bujna, aromatyczna i ma szczególnie wyrafinowany smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Daktyle - 290   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Surowy orzech Kalifornijski - 629   kcal/100g
  • Pistacje - 638   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sok z granatów - 64   kcal/100g

Podobne przepisy