skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotowuję niezbędne produkty do pieczenia ciasta i robienia syropu.
Krok 2:

Umyte daktyle, obrane i pokrojone na kawałki.
Krok 3:

Pistacje posiekane nożem.
Krok 4:

Wsypałem posiekane daktyle, cukier, masło do kadzi i wlałem sok z granatów.
Krok 5:

Postawiła wiadro na ogniu. Po ugotowaniu gotuj przez 5 minut, aby cukier się rozpuścił, a masa lekko zgęstniała. Pozostaw masę do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Krok 6:

Do miski wsypałem przesianą mąkę, proszek do pieczenia, jaja kurze. Wszystko mieszam,
Krok 7:

Wlej schłodzoną mieszankę syropu z daktylami, posiekane pistacje i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Zostawiam trochę syropu i pistacji na gotowe ciasto.
Krok 8:

Wszystko mieszam.
Krok 9:

Gotową mieszaninę wlewam do formy silikonowej.
Krok 10:

Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy przez 50-55 minut, wszystko zależy od piekarnika.
Krok 11:

Gotową babeczkę pozostawiam do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Krok 12:

Posyp syropem z daktylami i posyp pistacjami.
Krok 13:

Kroję na kawałki i podaję do herbaty. Miłego poczęstunku!!!
w smaku i kolorze babeczka daktylowa z pistacjami jest bujna, aromatyczna i ma szczególnie wyrafinowany smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Daktyle - 290 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sok z granatów - 64 kcal/100g


