Adobo z kurczaka

gotuj kurczaka po filipińsku! Pikantne i niepowtarzalne danie. Adobo z kurczaka pochodzi z tradycyjnej kuchni filipińskiej. Adobo to bardziej sposób gotowania wieprzowiny lub kurczaka. Mianowicie duszenie mięsa octem, sosem sojowym i przyprawami. Takie mięso jest zwykle podawane z ryżem. Chociaż istnieje wiele przyjaznych nieporozumień dotyczących właściwego sposobu przygotowania, każdy przepis opiera się na klasycznej metodzie i ma pewne odmiany z dodatkiem przypraw lub rodzaju octu. W każdym razie okazuje się pyszne i niezwykłe!
SvetalisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 15 g
tłuszcze 31 % 9 g
węglowodany 17 % 5 g
145 kcal
IG: 80 / 0 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h

1. W gęstej torbie, która jest zwykle używana do zamrażania produktów, rozłóż udka z kurczaka. Ale najpierw należy je umyć.

2. Dodaj liść laurowy, obrane ząbki czosnku, czarny mielony pieprz do torby na nogi, wlej ocet kokosowy i sos sojowy, a także nie zapomnij wlać cukru kokosowego.

3. Zamykana torba na zapięcie, delikatnie ale energicznie wstrząsnąć, aby wymieszać przyprawy i marynatę. Konieczne jest zamknięcie torby, aby maksymalnie wypuścić z niej powietrze.

4. Wysyłamy paczkę z nogami i marynatą do lodówki. Pozostaw na 8-10 godzin (na noc). Oczywiście możesz marynować przez 4-5 godzin, ale długie marynowanie sprawia, że danie smakuje lepiej.

5. Rozgrzej piekarnik do 140 stopni. Zawartość torby (oraz marynaty i nóg) układamy w grubościennej, żaroodpornej formie. Zamykamy go pokrywką i wysyłamy do piekarnika na półtorej godziny.

6. Po określonym czasie wyjmujemy formę z kurczakiem i zwiększamy temperaturę w piekarniku do 220 stopni.

7. Przenosimy udka kurczaka na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Wysyłamy do piekarnika dosłownie na 5-7 minut. Powierzchnia kurczaka karmelizuje się, przybierając ciemnobrązowy kolor.

8. W międzyczasie doprowadź marynatę do wrzenia na kuchence, gotuj, aż będzie wystarczająco gęsta. Wyjmujemy nogi z piekarnika i zwracamy je do pojemnika z sosem. Wszyscy!

podawaj na stole, dekorując zieloną cebulą według uznania, ryż jest idealny jako dodatek.



smacznego! Jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy