skład / składniki
metoda gotowania
1. W gęstej torbie, która jest zwykle używana do zamrażania produktów, rozłóż udka z kurczaka. Ale najpierw należy je umyć.
2. Dodaj liść laurowy, obrane ząbki czosnku, czarny mielony pieprz do torby na nogi, wlej ocet kokosowy i sos sojowy, a także nie zapomnij wlać cukru kokosowego.
3. Zamykana torba na zapięcie, delikatnie ale energicznie wstrząsnąć, aby wymieszać przyprawy i marynatę. Konieczne jest zamknięcie torby, aby maksymalnie wypuścić z niej powietrze.
4. Wysyłamy paczkę z nogami i marynatą do lodówki. Pozostaw na 8-10 godzin (na noc). Oczywiście możesz marynować przez 4-5 godzin, ale długie marynowanie sprawia, że danie smakuje lepiej.
5. Rozgrzej piekarnik do 140 stopni. Zawartość torby (oraz marynaty i nóg) układamy w grubościennej, żaroodpornej formie. Zamykamy go pokrywką i wysyłamy do piekarnika na półtorej godziny.
6. Po określonym czasie wyjmujemy formę z kurczakiem i zwiększamy temperaturę w piekarniku do 220 stopni.
7. Przenosimy udka kurczaka na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Wysyłamy do piekarnika dosłownie na 5-7 minut. Powierzchnia kurczaka karmelizuje się, przybierając ciemnobrązowy kolor.
8. W międzyczasie doprowadź marynatę do wrzenia na kuchence, gotuj, aż będzie wystarczająco gęsta. Wyjmujemy nogi z piekarnika i zwracamy je do pojemnika z sosem. Wszyscy!
podawaj na stole, dekorując zieloną cebulą według uznania, ryż jest idealny jako dodatek.
smacznego! Jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g