deser jabłkowy z płatkami owsianymi i przyprawami

Przygotuj wspaniały deser owocowy dla swoich bliskich. Deser jabłkowy można przygotować w pośpiechu. Nawet niedoświadczona gospodyni poradzi sobie z tym procesem. Jabłka na deser nadają się do smaku. Odmiany kwaśne dla amatora. Ale deser jest szczególnie smaczny z jabłkami odmiany mcentosh. Obierz skórkę z jabłek, aby deser był delikatniejszy.
HelviAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 19 % 12 g
węglowodany 78 % 50 g
312 kcal
IG: 6 / 14 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

desery są integralną częścią menu. Poprawiają nastrój, a także urozmaicają dietę. Zakupione słodycze często nie są najzdrowsze. Dlatego słodycze przygotowywane w domu są znacznie zdrowsze i bezpieczniejsze, szczególnie dla dzieci. Proponowany przepis opisuje sposób przygotowania bardzo smacznego deseru z jabłek i płatków owsianych. Czas na gotowanie jest bardzo krótki. Ten przepis to ratunek dla tych, którzy chcą ugotować coś smacznego i zdrowego, ale nie spędzają pół dnia na gotowaniu.

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Lepiej to zrobić z wyprzedzeniem, ponieważ musisz umieścić składniki w już gorącym piekarniku.

2. W międzyczasie umyj jabłka, obierz je. Pokrój każde jabłko na pół, Wytnij rdzeń z nasionami. Pokrój jabłka na małe kostki.

3. Jabłka wkładamy do głębokiej miski, posypujemy sokiem z cytryny, dodajemy do nich przyprawy: cynamon i kardamon. Wymieszaj drewnianą lub silikonową szpatułką.

4. Tutaj wlej mąkę i cukier. Jeszcze raz wymieszaj. Odstawiać.

5. Dodaj zmiękczone masło do osobnej miski i wlej brązowy cukier. Masę pocieramy łyżką.

6. Tutaj wlej owies i mąkę owsianą, a także sól. Mieszać. Mieszanina nie powinna być zbyt krucha. Konsystencja przypomina ciasto na ciasteczka.

7. Rozłóż jabłka w naczyniu do pieczenia. Rozłóż mieszankę owsianą na jabłkach. Wyrównujemy.

8. Wysyłamy formę do piekarnika, pieczemy przez 30-35 minut. Powierzchnia powinna stać się złota, a jabłka-delikatne.

podawaj deser na ciepło. Możesz podawać samodzielnie lub z gałką lodów waniliowych.

ciesz się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Owies - 316   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Mąka owsiana - 369   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy