babeczki ze świeżą kapustą

babeczki z jarmużem są dobre na śniadanie. Smaczne i satysfakcjonujące. Babeczki ze świeżą kapustą nie wymagają długiego czasu przygotowania. Pieczenie jest miękkie, porowate w środku, a kapusta prawie nie jest wyczuwalna. Takie babeczki można przygotować na śniadanie lub po prostu na herbatę. Podawaj na ciepło ze śmietaną.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 29 % 10 g
węglowodany 54 % 19 g
193 kcal
IG: 10 / 5 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz jogurt z sodą, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbij jajko. Dodaj sól, cukier i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny, mieszaj, aż będzie gładki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej przesianą mąkę w częściach. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ilość mąki zależy od gęstości jogurtu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj drobno posiekaną zieloną cebulę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj kapustę i dodaj do ciasta. Dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto układamy w porcjach na 2/3 ich objętości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piec w 180 stopniach. 20-25 minut do zarumienienia.

zamiast zielonej cebuli możesz użyć dowolnej zieleni do smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy