skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj sos do marynowania tofu. Wlej sos sojowy do głębokiej miski. Tutaj wlej cebulę i czosnek w proszku. Mieszać.
2. Włóż talerze tofu do miski z marynatą. Pozostaw do marynowania na pół godziny.
3. W międzyczasie ugotujemy ryż. Włóż go do rondla, napełnij wodą. Myjemy, po czym spuszczamy wodę. Ryż myjemy w ten sposób kilka razy, a następnie napełniamy czystą wodą.
4. Dodaj sól, wyślij patelnię do ognia. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień. Gotuj przez 10-15 minut. Następnie wyłącz ogień i pozostaw ryż pod pokrywką na kolejne 15 minut.
5. Następnie wlej ocet ryżowy do ryżu, dodaj sól do smaku. Mieszać. Rozłóż ryż na blasze do pieczenia. Blacha do pieczenia może nie być głęboka. Rozłóż ryż równą warstwą. Posyp suchą przyprawą furikake na wierzchu.
6. Wyjmij Tofu z marynaty, przenieś na sito lub na ruszt z paletą. Konieczne jest, aby cały nadmiar płynu szkła. Teraz pokrój marynowane Tofu w cienkie paski. Nóż powinien być tak ostry, jak to możliwe, aby tofu się nie kruszyło.
7. Rozłóż Tofu w misce, dodaj tutaj wegański majonez. Bardzo delikatnie wymieszaj. Tutaj Dodaj odpowiednią ilość sosu chili. Mieszać.
8. Rozłóż tofu na ryżu, wyrównaj na całej powierzchni. Ponownie posyp furikake na wierzchu. Wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez 15 minut.
9. Następnie rozłóż pieczony ryż z tofu na kawałkach liści nori i podawaj na talerzu. Natychmiast podawaj na stole. Możesz dodać swój ulubiony sos do smaku.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Sos chili - 98 kcal/100g
- Tofu - 72 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Suszona cebula - 273 kcal/100g