domowe pieczone sushi z tofu

gotuj pyszne dania kuchni japońskiej bez wysiłku. Pieczone Sushi-Domowe japońskie jedzenie. Gotowanie takiego sushi to przyjemność. Ten przepis nie jest klasyczny, proces gotowania jest uproszczony. Takie sushi spodoba się zwolennikom kuchni wegetariańskiej. Przepis wykorzystuje suche przyprawy furikake. Można je kupić w specjalistycznym sklepie lub zastąpić innymi przyprawami do smaku. Ilość sosu chili można dostosować do własnego gustu, dla miłośników pikantnych potraw na pewno nie wystarczy.
Teresa * KAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 16 % 8 g
węglowodany 71 % 35 g
202 kcal
IG: 43 / 57 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Przygotuj sos do marynowania tofu. Wlej sos sojowy do głębokiej miski. Tutaj wlej cebulę i czosnek w proszku. Mieszać.

2. Włóż talerze tofu do miski z marynatą. Pozostaw do marynowania na pół godziny.

3. W międzyczasie ugotujemy ryż. Włóż go do rondla, napełnij wodą. Myjemy, po czym spuszczamy wodę. Ryż myjemy w ten sposób kilka razy, a następnie napełniamy czystą wodą.

4. Dodaj sól, wyślij patelnię do ognia. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień. Gotuj przez 10-15 minut. Następnie wyłącz ogień i pozostaw ryż pod pokrywką na kolejne 15 minut.

5. Następnie wlej ocet ryżowy do ryżu, dodaj sól do smaku. Mieszać. Rozłóż ryż na blasze do pieczenia. Blacha do pieczenia może nie być głęboka. Rozłóż ryż równą warstwą. Posyp suchą przyprawą furikake na wierzchu.

6. Wyjmij Tofu z marynaty, przenieś na sito lub na ruszt z paletą. Konieczne jest, aby cały nadmiar płynu szkła. Teraz pokrój marynowane Tofu w cienkie paski. Nóż powinien być tak ostry, jak to możliwe, aby tofu się nie kruszyło.

7. Rozłóż Tofu w misce, dodaj tutaj wegański majonez. Bardzo delikatnie wymieszaj. Tutaj Dodaj odpowiednią ilość sosu chili. Mieszać.

8. Rozłóż tofu na ryżu, wyrównaj na całej powierzchni. Ponownie posyp furikake na wierzchu. Wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez 15 minut.

9. Następnie rozłóż pieczony ryż z tofu na kawałkach liści nori i podawaj na talerzu. Natychmiast podawaj na stole. Możesz dodać swój ulubiony sos do smaku.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g
  • Tofu - 72   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Suszona cebula - 273   kcal/100g

Podobne przepisy