skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowuję niezbędne produkty do zrobienia bułek z dynią i jabłkiem. Aby to zrobić, wcześniej obrałem dynię i jabłko z nasion i skórki i pokroiłem w kostkę. Pieczone w piekarniku.
Krok 2:
Wlej cukier waniliowy, cynamon, sól, proszek do pieczenia do mieszanki mąki.
Krok 3:
Włóż masło o temperaturze pokojowej do mąki i zetrzyj widelcem.
Krok 4:
Osobno ubijam jaja kurze z cukrem i kwaśną śmietaną.
Krok 5:
Wlewam mieszankę jajeczną z cukrem i śmietaną. Wszystko dobrze mieszam.
Krok 6:
Dodaj pieczoną dynię z jabłkiem i wszystko ponownie wymieszaj.
Krok 7:
Na blasze do pieczenia wyłożonej matą silikonową rozprowadzam porcjami gotową mieszankę w postaci bułek.
Krok 8:
Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni do pieczenia na złoty kolor.
Krok 9:
Gotowe bułeczki podaję do herbaty. Miłego picia herbaty!!!
połączenie jabłka z dynią to klasyczne pyszne, nie pozostawi nikogo obojętnym. Nie użyłam ciasta drożdżowego. I zrobiłem taki wybór nadzień i ciasta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g