bułeczki z dyni i jabłka na śniadanie

dodanie cynamonu do nadzienia dodaje im pikanterii, a jeśli dodasz sok z cytryny, to kwaśność. Są bardzo smaczne do jedzenia z mlekiem, zwłaszcza gdy bułki są jeszcze ciepłe.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 27 % 14 g
węglowodany 61 % 31 g
269 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowuję niezbędne produkty do zrobienia bułek z dynią i jabłkiem. Aby to zrobić, wcześniej obrałem dynię i jabłko z nasion i skórki i pokroiłem w kostkę. Pieczone w piekarniku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej cukier waniliowy, cynamon, sól, proszek do pieczenia do mieszanki mąki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż masło o temperaturze pokojowej do mąki i zetrzyj widelcem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Osobno ubijam jaja kurze z cukrem i kwaśną śmietaną.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlewam mieszankę jajeczną z cukrem i śmietaną. Wszystko dobrze mieszam.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pieczoną dynię z jabłkiem i wszystko ponownie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na blasze do pieczenia wyłożonej matą silikonową rozprowadzam porcjami gotową mieszankę w postaci bułek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni do pieczenia na złoty kolor.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe bułeczki podaję do herbaty. Miłego picia herbaty!!!

połączenie jabłka z dynią to klasyczne pyszne, nie pozostawi nikogo obojętnym. Nie użyłam ciasta drożdżowego. I zrobiłem taki wybór nadzień i ciasta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy