skład / składniki
metoda gotowania
1. Aby zrobić ciasto, musisz zacząć z daleka. Przede wszystkim usmaż orzechy laskowe. Rozłóż wszystkie orzechy laskowe (400 gramów) na blasze do pieczenia. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni.
2. Orzechy laskowe smażymy do zrumienienia, a wewnątrz powinny być karmelowe. Orzechy należy uważać, aby się nie przypaliły. Aby to zrobić, często zaglądamy do piekarnika, mieszamy je, smakujemy. Proces smażenia zajmie około 15-25 minut. Gotowe orzechy dzielimy na dwie partie zgodnie z opisem w składnikach (na 250 i 150 gramów).
3. Za pomocą miksera elektrycznego ubij białka, stopniowo dodawaj cukier puder i ekstrakt waniliowy. Ubijaj przez około 5 minut, aż utworzą się sztywne szczyty.
4. Zmniejsz prędkość miksera do minimum, dodaj orzechy laskowe i mąkę. Ubijać. Przygotuj pergamin, narysuj na nim okrąg o średnicy 25 centymetrów. Potrzeba pięciu takich półfabrykatów. Za pomocą łyżki rozprowadzamy 1\5 części ciasta na jednym arkuszu pergaminu, wyrównujemy, nie wychodzimy poza krawędzie koła. Umieść pergamin z ciastem na blasze do pieczenia, piecz przez 14-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W ten sam sposób pieczemy kolejne cztery ciasta.
5. Krem gotujemy w kąpieli wodnej. Aby to zrobić, wlej wodę do dużego rondla (około 2 cm), Wyślij do ognia. A w mniejszym rondlu lub rondlu rozkładamy żółtka i wlewamy cukier puder. Mikserem elektrycznym ubijaj przez 30 sekund. Umieść pojemnik w dużym garnku z wrzącą wodą, gotuj mieszając przez około 14-15 minut. Dno mniejszego pojemnika nie powinno dotykać wody.
6. W osobnym pojemniku ubij masło w temperaturze pokojowej przez 2 minuty, aż stanie się lekkie i puszyste, a następnie przenieś masę do żółtek. Dodaj orzechy laskowe, ubij. Krem jest gotowy. Odkładamy kilka łyżek stołowych. Posmaruj ciasta pozostałym kremem. Zbieramy ciasto. Wysyłamy do lodówki na godzinę.
7. Po określonym czasie smarujemy powierzchnię ciasta dżemem morelowym. Warstwa powinna być bardzo cienka, dżem powinien być jednorodny. Jeśli dżem jest z kawałkami, najpierw należy go pokonać blenderem, aż będzie gładki. Wracamy ciasto do lodówki na kolejne pół godziny. A następnie posmaruj boki ciasta kremem pozostawionym wcześniej. Wszystkie puste przestrzenie muszą być wypełnione.
8. Wlej cukier puder do miski, wlej olej słonecznikowy i sok z cytryny, wymieszaj ręczną trzepaczką. Stopniowo dodawaj łyżeczkę gorącej wody, aż mieszanina będzie kremowa, ale nie płynna. Za pomocą gorącego dużego noża szybko rozprowadzamy lukier na wierzchu warstwy moreli. Nóż należy namoczyć w wodzie.
9. Czekoladę łamiemy na kawałki, topimy w kuchence mikrofalowej. Dodaj olej słonecznikowy. Powstały lukier jest przenoszony do torby do gotowania. Odetnij róg, aby uzyskać najcieńszy otwór. Narysuj pajęczynę na torcie. Posiekaj orzechy włoskie, przykryj je bokami ciasta na śmietanie. Ciasto wysyłamy do lodówki na 8-10 godzin. Ale możesz mieć wszystkie 24, tylko czy masz cierpliwość, aby czekać?!
miłej degustacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Dżem morelowy - 249 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g