ciasto wieprzowe ze śmietaną

Zrób własne ciasto na Nowy Rok! Ciasto noworoczne 2019 z kwaśną śmietaną jest nieodłącznym atrybutem świątecznego stołu. To ciasto jest darem niebios dla tych, którzy po raz pierwszy próbują pracować z mastyksem. Proste kształty, proste kształty to świetna opcja na kulinarny debiut. Pod wizerunkiem świni ukryty jest pachnący miód z kwaśną śmietaną, nie jest też trudny do wykonania.
AnuszkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 17 % 13 g
węglowodany 78 % 59 g
367 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h

1. Wlej śmietanę do rondla o pojemności 2 litrów, rozłóż miód, margarynę (lub masło), wlej cukier.

2. Wysyłamy patelnię do ognia. Niech wszystkie składniki się rozgrzeją i połączą. Gdy kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą, mieszanina stanie się jednorodna.

3. Natychmiast dodaj do niego sodę. Mieszanina zacznie skwierczeć i pienić się, objętość masy podwoi się. Nie przestajemy mieszać, dopóki reakcja nie ustąpi.

4. Przesiej mąkę do miski. Wlej do niego szczyptę soli. Wprowadź suche składniki do mieszanki miodu. Tylko nie wszystkie na raz, ale połowę porcji.

5. W powstałą masę rozbijamy jaja kurze. Mieszać. Wlać pozostałą mąkę, zagnieść ciasto. Natychmiast szpatułką, a następnie rękami.

6. Ciasto jest lepkie, ale nie trzeba dodawać więcej mąki. Ciasto wkładamy do torby, wysyłamy do lodówki.

7. Rozłóż śmietanę w misce miksera, wlej cukier tutaj. Ubij składniki mikserem, aż będą puszyste.

8. Wyjmujemy ciasto. Dzielimy go na osiem równych części. Rozwałkuj każdą część wałkiem do ciasta w cienką warstwę. Nakłuwamy widelcem.

9. Wyrabiamy ciasta na przemian przez 10 minut, w temperaturze 200 stopni.

10. Pokrywamy ciasta kremem, zbieramy ciasto. Przycinamy krawędzie ciasta, przycinając wszystkie nierówności. Wysyłamy do lodówki na 5 godzin.

11. Ubij zmiękczone masło mikserem, aż będzie puszyste. Olej powinien się rozjaśnić. Ubij również gotowane mleko skondensowane mikserem. Następnie łączymy obie masy, ubijamy. Krem powinien być wystarczająco gęsty.

12. Wyrównaj ciasto kremem maślanym: zarówno boki, jak i powierzchnia. Ciasto odstawiamy do lodówki, aby warstwa śmietany chwyciła się. W razie potrzeby można ponownie wyrównać. Powierzchnia pod mastyksem powinna być idealnie płaska.

13. Rozwałkuj biały mastyk w cienką warstwę, przykryj nim ciasto. Dobrze wygładź, naciśnij. Nadmiar odcinamy nożem. Wzdłuż krawędzi ciasta puszczamy kantyk z mastyksu.

14. Twarz może być różowa. Aby to zrobić, wytnij różowy okrąg mastyksu. Mocujemy go do powierzchni ciasta alkoholem. Wycinamy również pozostałe części, mocujemy je w ten sam sposób.

Świnka okazała się bardzo ładna, a co najważniejsze - smaczna.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mastyks - 393   kcal/100g

Podobne przepisy