skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej śmietanę do rondla o pojemności 2 litrów, rozłóż miód, margarynę (lub masło), wlej cukier.
2. Wysyłamy patelnię do ognia. Niech wszystkie składniki się rozgrzeją i połączą. Gdy kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą, mieszanina stanie się jednorodna.
3. Natychmiast dodaj do niego sodę. Mieszanina zacznie skwierczeć i pienić się, objętość masy podwoi się. Nie przestajemy mieszać, dopóki reakcja nie ustąpi.
4. Przesiej mąkę do miski. Wlej do niego szczyptę soli. Wprowadź suche składniki do mieszanki miodu. Tylko nie wszystkie na raz, ale połowę porcji.
5. W powstałą masę rozbijamy jaja kurze. Mieszać. Wlać pozostałą mąkę, zagnieść ciasto. Natychmiast szpatułką, a następnie rękami.
6. Ciasto jest lepkie, ale nie trzeba dodawać więcej mąki. Ciasto wkładamy do torby, wysyłamy do lodówki.
7. Rozłóż śmietanę w misce miksera, wlej cukier tutaj. Ubij składniki mikserem, aż będą puszyste.
8. Wyjmujemy ciasto. Dzielimy go na osiem równych części. Rozwałkuj każdą część wałkiem do ciasta w cienką warstwę. Nakłuwamy widelcem.
9. Wyrabiamy ciasta na przemian przez 10 minut, w temperaturze 200 stopni.
10. Pokrywamy ciasta kremem, zbieramy ciasto. Przycinamy krawędzie ciasta, przycinając wszystkie nierówności. Wysyłamy do lodówki na 5 godzin.
11. Ubij zmiękczone masło mikserem, aż będzie puszyste. Olej powinien się rozjaśnić. Ubij również gotowane mleko skondensowane mikserem. Następnie łączymy obie masy, ubijamy. Krem powinien być wystarczająco gęsty.
12. Wyrównaj ciasto kremem maślanym: zarówno boki, jak i powierzchnia. Ciasto odstawiamy do lodówki, aby warstwa śmietany chwyciła się. W razie potrzeby można ponownie wyrównać. Powierzchnia pod mastyksem powinna być idealnie płaska.
13. Rozwałkuj biały mastyk w cienką warstwę, przykryj nim ciasto. Dobrze wygładź, naciśnij. Nadmiar odcinamy nożem. Wzdłuż krawędzi ciasta puszczamy kantyk z mastyksu.
14. Twarz może być różowa. Aby to zrobić, wytnij różowy okrąg mastyksu. Mocujemy go do powierzchni ciasta alkoholem. Wycinamy również pozostałe części, mocujemy je w ten sam sposób.
Świnka okazała się bardzo ładna, a co najważniejsze - smaczna.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g