skład / składniki
metoda gotowania
1. Najpierw musisz zagnieść ciasto na podstawę tarty. Wlej mąkę i cukier do głębokiej miski. Tutaj rozprowadzamy masło, po pokrojeniu na kawałki.
2. Zmiel składniki rękami na małe okruchy. Można to zrobić za pomocą robota kuchennego, będzie szybciej. Jeśli pracujesz rękami, musisz działać szybko, ponieważ olej topi się z ciepła rąk.
3. Dodaj żółtko i dwie łyżeczki zimnej wody do powstałego okruchu. Zagnieść ciasto. Lekko przylega do dłoni, ale nie warto dodawać więcej mąki.
4. Posyp powierzchnię roboczą mąką, rozwałkuj na niej ciasto na warstwę. Ostrożnie zawiń go w folię spożywczą, Wyślij do lodówki na 30 minut.
5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wkładamy do formy z niskim bokiem. Dociskamy krawędzie ciasta do boków formy. Odetnij nadmiar ciasta nożem.
6. Umieść formę z ciastem w lodówce na 15 minut. Następnie przykryj ciasto pergaminem, wlej równą warstwę grochu lub fasoli. Wysyłamy do piekarnika do pieczenia przez 10 minut. Fasola nie pozwoli, aby podstawa pęczniała i wypaczała się.
7. Po 10 minutach usuwamy pergamin z ładunkiem i kontynuujemy pieczenie przez kolejne 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni.
8. Rozłóż zmiękczone masło w misce, wlej tutaj cukier. Ubijaj do puszystości. Następnie rozbijamy jajko kurze i dodatkowo jedno żółtko na tę masę. Ubij mikserem.
9. Dodaj oba rodzaje mąki (zwykłą i migdałową) do powstałej masy, wymieszaj. Rozłóż masę na przygotowanej piaskowej podstawie.
10. Moje śliwki, usuń nasiona. Pokrój każdą połowę śliwki na plasterki. Okazuje się, że śliwka jest cięta na ćwiartki. Kładziemy śliwki na powierzchni tarty. Kontynuuj pieczenie przez 30 minut.
schłodzić tartę w formie, ponieważ jest dość krucha, gdy jest gorąca. Następnie przenosimy schłodzony przysmak na talerz. Możesz udekorować tartę cukrem pudrem lub pozostawić bez zmian. Możesz podawać na stole z bitą śmietaną.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal/100g