tarta Śliwkowa

pyszne ciasto owocowe! Delikatny, rozpływający się w ustach! Tarta Śliwkowa to cienka, krucha baza, delikatne nadzienie zwieńczone mięsistymi słodkimi owocami. Czy to nie jest wspaniałe? Do gotowania należy użyć dojrzałych śliwek odmianowych. Śliwki muszą być duże! W przeciwnym razie cięcie ich nie okaże się tak piękne jak na zdjęciu.
artemiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 33 % 21 g
węglowodany 57 % 36 g
354 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Najpierw musisz zagnieść ciasto na podstawę tarty. Wlej mąkę i cukier do głębokiej miski. Tutaj rozprowadzamy masło, po pokrojeniu na kawałki.

2. Zmiel składniki rękami na małe okruchy. Można to zrobić za pomocą robota kuchennego, będzie szybciej. Jeśli pracujesz rękami, musisz działać szybko, ponieważ olej topi się z ciepła rąk.

3. Dodaj żółtko i dwie łyżeczki zimnej wody do powstałego okruchu. Zagnieść ciasto. Lekko przylega do dłoni, ale nie warto dodawać więcej mąki.

4. Posyp powierzchnię roboczą mąką, rozwałkuj na niej ciasto na warstwę. Ostrożnie zawiń go w folię spożywczą, Wyślij do lodówki na 30 minut.

5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wkładamy do formy z niskim bokiem. Dociskamy krawędzie ciasta do boków formy. Odetnij nadmiar ciasta nożem.

6. Umieść formę z ciastem w lodówce na 15 minut. Następnie przykryj ciasto pergaminem, wlej równą warstwę grochu lub fasoli. Wysyłamy do piekarnika do pieczenia przez 10 minut. Fasola nie pozwoli, aby podstawa pęczniała i wypaczała się.

7. Po 10 minutach usuwamy pergamin z ładunkiem i kontynuujemy pieczenie przez kolejne 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni.

8. Rozłóż zmiękczone masło w misce, wlej tutaj cukier. Ubijaj do puszystości. Następnie rozbijamy jajko kurze i dodatkowo jedno żółtko na tę masę. Ubij mikserem.

9. Dodaj oba rodzaje mąki (zwykłą i migdałową) do powstałej masy, wymieszaj. Rozłóż masę na przygotowanej piaskowej podstawie.

10. Moje śliwki, usuń nasiona. Pokrój każdą połowę śliwki na plasterki. Okazuje się, że śliwka jest cięta na ćwiartki. Kładziemy śliwki na powierzchni tarty. Kontynuuj pieczenie przez 30 minut.

schłodzić tartę w formie, ponieważ jest dość krucha, gdy jest gorąca. Następnie przenosimy schłodzony przysmak na talerz. Możesz udekorować tartę cukrem pudrem lub pozostawić bez zmian. Możesz podawać na stole z bitą śmietaną.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g

Podobne przepisy