soczyste ciasto z sufletem jagodowym i jagodowym

Przygotuj Mega soczyste ciasto z sufletem jagodowym! Soczyste ciasto biszkoptowe stanie się ulubioną rodzinną ucztą! Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Jeśli dojrzewa przez jeden dzień, nie kruszy się podczas krojenia. Ciasto z warstwą sufletu jagodowego jest niezwykle delikatne i soczyste. Nawiasem mówiąc, możesz użyć dowolnych jagód. Na przykład zrób odpowiednio suflet truskawkowy lub malinowy i udekoruj tymi samymi jagodami. Aby uzyskać krem, musisz użyć tylko wysokiej jakości sera śmietankowego. Wszystkie składniki powinny być zimne, w tej samej temperaturze.
swetulekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 36 % 19 g
węglowodany 53 % 28 g
298 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 13 h

1. Rozbij jajka do miski, dodaj do nich szczyptę soli. Ubij jajka mikserem elektrycznym w puszystą pianę.

2. Następnie wlej cukier do powstałej pianki, ubij w bujną masę. Powinien dobrze zwiększyć objętość i wybielić.

3. A teraz przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao w proszku do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj szpatułką ruchami od góry do dołu.

4. Dno dzielonej formy jest wyłożone pergaminem. Smarujemy masłem lub olejem roślinnym. Wlej ciasto do przygotowanej formy.

5. Wysyłamy formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 30 minut. Następnie pozwól biszkoptowi nieco ostygnąć w formie, po czym przechodzimy nożem wzdłuż boków formy i wyjmujemy biszkopt.

6. Biszkopt pakujemy w folię spożywczą, zostawiamy na jeden dzień. Ten manewr pomaga uczynić go umiarkowanie wilgotnym, a także zapobiega kruszeniu się biszkoptu podczas krojenia.

7. Żelatynę napełnij niewielką ilością wody (Około 30 ml) , pozwól jej pęcznieć. W międzyczasie moje jagody, a następnie zmielić w blenderze.

8. Ubij mascarpone z cukrem pudrem. Wlej śmietanę do powstałej bujnej masy w częściach, nie przestając bić.

9. Żelatynę topi się w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Żelatynę łączymy z masą jagodową, a następnie z białą masą serowo-śmietankową. Mieszać. Pozostaw na 10 minut.

10. W ciągu tych 10 minut przygotujemy krem. Ubij ser śmietankowy z cukrem pudrem. Podczas ubijania stopniowo wlewaj śmietanę. Ubijaj, aż krem uzyska gęstą konsystencję.

11. Pokrój biszkopt na trzy ciasta o tej samej grubości. Zbieramy ciasto w kulinarnym dzielonym pierścieniu. Pierwszą warstwę pokrywamy kremem, drugą zalewamy sufletem. Przykryj suflet ostatnim trzecim ciastem. Ciasto wysyłamy do lodówki na noc (8-10 godzin).

12. Pozostały krem przykryj folią spożywczą i pozostaw w lodówce. Przyda się do przykrycia ciasta.

rano wyjmij ciasto z pierścienia kulinarnego i posmaruj resztą kremu. Udekoruj powierzchnię jagodami.

można ucztować!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Borówka - 36   kcal/100g

Podobne przepisy