skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozbij jajka do miski, dodaj do nich szczyptę soli. Ubij jajka mikserem elektrycznym w puszystą pianę.
2. Następnie wlej cukier do powstałej pianki, ubij w bujną masę. Powinien dobrze zwiększyć objętość i wybielić.
3. A teraz przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao w proszku do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj szpatułką ruchami od góry do dołu.
4. Dno dzielonej formy jest wyłożone pergaminem. Smarujemy masłem lub olejem roślinnym. Wlej ciasto do przygotowanej formy.
5. Wysyłamy formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 30 minut. Następnie pozwól biszkoptowi nieco ostygnąć w formie, po czym przechodzimy nożem wzdłuż boków formy i wyjmujemy biszkopt.
6. Biszkopt pakujemy w folię spożywczą, zostawiamy na jeden dzień. Ten manewr pomaga uczynić go umiarkowanie wilgotnym, a także zapobiega kruszeniu się biszkoptu podczas krojenia.
7. Żelatynę napełnij niewielką ilością wody (Około 30 ml) , pozwól jej pęcznieć. W międzyczasie moje jagody, a następnie zmielić w blenderze.
8. Ubij mascarpone z cukrem pudrem. Wlej śmietanę do powstałej bujnej masy w częściach, nie przestając bić.
9. Żelatynę topi się w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Żelatynę łączymy z masą jagodową, a następnie z białą masą serowo-śmietankową. Mieszać. Pozostaw na 10 minut.
10. W ciągu tych 10 minut przygotujemy krem. Ubij ser śmietankowy z cukrem pudrem. Podczas ubijania stopniowo wlewaj śmietanę. Ubijaj, aż krem uzyska gęstą konsystencję.
11. Pokrój biszkopt na trzy ciasta o tej samej grubości. Zbieramy ciasto w kulinarnym dzielonym pierścieniu. Pierwszą warstwę pokrywamy kremem, drugą zalewamy sufletem. Przykryj suflet ostatnim trzecim ciastem. Ciasto wysyłamy do lodówki na noc (8-10 godzin).
12. Pozostały krem przykryj folią spożywczą i pozostaw w lodówce. Przyda się do przykrycia ciasta.
rano wyjmij ciasto z pierścienia kulinarnego i posmaruj resztą kremu. Udekoruj powierzchnię jagodami.
można ucztować!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Borówka - 36 kcal/100g