Proste ciasto z cukinii

pyszne, obfite ciasto-prosty przepis na cukinię!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 5 g
tłuszcze 15 % 3 g
węglowodany 60 % 12 g
77 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

1. Umyj cukinię, usuń rdzeń, zetrzyj na grubej tarce.
2. Dodaj jajka, sól, sodę, mąkę i wymieszaj. Ciasto powinno przypominać gęstą śmietanę.
3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy