makrela zapiekana z czosnkiem i papryką

każdy pokocha niezwykły smak i aromat gotowego dania. Istnieje wiele przepisów na gotowanie makreli w postaci marynowanej, solonej i pieczonej. Uwielbiam też tę pyszną i zdrową rybę, a dziś chcę zaoferować mój ulubiony przepis-pieczony filet z makreli z czosnkiem i papryką.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 18 g
tłuszcze 42 % 14 g
węglowodany 3 % 1 g
202 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

umyj makrelę, wypatrosz i rozpuść na filecie bez zdejmowania górnej skóry. Przygotuj marynatę: wymieszaj olej, czosnek, paprykę, sól i zioła prowansalskie. Posmaruj filety z makreli powstałą marynatą i pozostaw do marynowania na 50-60 minut.. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i przenieś tam makrelę, układając ją skórą do góry. Piec przez 12-15 minut. W razie potrzeby posyp gotowy filet z makreli ziołami. Pieczony filet z makreli z czosnkiem i papryką jest gotowy! Smacznego! Szczegółowy proces przygotowania tego pysznego i pachnącego dania można obejrzeć na filmie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy