makrela zapiekana z czosnkiem i papryką
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
umyj makrelę, wypatrosz i rozpuść na filecie bez zdejmowania górnej skóry. Przygotuj marynatę: wymieszaj olej, czosnek, paprykę, sól i zioła prowansalskie. Posmaruj filety z makreli powstałą marynatą i pozostaw do marynowania na 50-60 minut.. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i przenieś tam makrelę, układając ją skórą do góry. Piec przez 12-15 minut. W razie potrzeby posyp gotowy filet z makreli ziołami. Pieczony filet z makreli z czosnkiem i papryką jest gotowy! Smacznego! Szczegółowy proces przygotowania tego pysznego i pachnącego dania można obejrzeć na filmie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g