delikatny twarożek z malinami

Ten twaróg jest niesamowicie delikatny i przewiewny. W oryginalnym przepisie twarożek trzeba było połączyć ze śmietaną i ubić razem. Postanowiłem najpierw ubić śmietanę, a następnie dodać twarożek, licząc, że nadzienie będzie delikatniejsze. I nie pomyliłam się. Smakuje prawie jak sernik, a jego struktura przypomina bitą śmietanę. To po prostu boskie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 35 % 17 g
węglowodany 49 % 24 g
298 kcal
IG: 8 / 63 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Podstawa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel ciasteczka w blenderze na okruchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Roztop masło

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej masło do ciasteczek. Dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż ciasteczka do formy i dobrze ubij. Uformuj boki. Jeśli masa jest sucha i nie jest trzymana na bokach, możesz zwilżyć ręce wodą. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 160°c na 10 minut. Następnie wyjmij formę z piekarnika.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Farsz. Połącz twaróg z cukrem, wymieszaj. Dodaj jajka pojedynczo, mieszając za każdym razem. Masa będzie dość płynna.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Maliny umyć i osuszyć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij śmietanę z cukrem w stabilną pianę. Dodaj jajka pojedynczo, mieszając za każdym razem. Masa będzie dość płynna.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj twaróg i ponownie ubij.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj jajka pojedynczo, mieszając za każdym razem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Masa będzie wystarczająco płynna. Tak powinno być.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej nadzienie twarogowe na schłodzone ciasto.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż maliny na wierzchu. Włóż twaróg do piekarnika na 50 minut. Umieść pojemnik z gorącą wodą na dnie. Po upływie czasu wyłącz ogień, otwórz drzwi i pozostaw twaróg na kolejne 30 minut. Ostatecznie schłodzić twaróg w temperaturze pokojowej i wstawić do lodówki na noc.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal / 100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal / 100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal / 100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g

Podobne przepisy