placki kruche z jabłkami

niezwykłe pyszne ciasta kruche z jabłkami!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 25 % 14 g
węglowodany 65 % 36 g
290 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto: w misce przesiać mąkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier, sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj wszystko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Potrzyj rękami - powinieneś dostać okruchy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj jajka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagnieść elastyczne ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż ciasto do lodówki na 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nadzienie: pokrój jabłka w pierścienie i usuń rdzeń.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Placki: rozwałkuj schłodzone ciasto na warstwę 3 mm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż pierścienie jabłkowe na połowie warstwy, posyp pierścienie cukrem. W razie potrzeby możesz dodać cynamon lub skórkę z cytryny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj pierścienie wolną krawędzią.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Tak!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wytnij ciasto w okrąg pierścienia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ściśnij krawędzie jak pierogi.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Tak!

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Ostudzić.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal / 100g

Podobne przepisy