placki kruche z jabłkami
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto: w misce przesiać mąkę.
Krok 2:
Dodaj cukier, sól.
Krok 3:
Wymieszaj wszystko.
Krok 4:
Dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki.
Krok 5:
Potrzyj rękami - powinieneś dostać okruchy.
Krok 6:
Dodaj jajka.
Krok 7:
Zagnieść elastyczne ciasto.
Krok 8:
Włóż ciasto do lodówki na 30 minut.
Krok 9:
Nadzienie: pokrój jabłka w pierścienie i usuń rdzeń.
Krok 10:
Placki: rozwałkuj schłodzone ciasto na warstwę 3 mm.
Krok 11:
Połóż pierścienie jabłkowe na połowie warstwy, posyp pierścienie cukrem. W razie potrzeby możesz dodać cynamon lub skórkę z cytryny.
Krok 12:
Przykryj pierścienie wolną krawędzią.
Krok 13:
Tak!
Krok 14:
Wytnij ciasto w okrąg pierścienia.
Krok 15:
Ściśnij krawędzie jak pierogi.
Krok 16:
Tak!
Krok 17:
Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Ostudzić.
Krok 18:
Posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal / 100g