makrela pieczona w marynacie musztardowej

Delikatna makrela nadaje się do podania na świątecznym stole. Jeśli chcesz ugotować soczystą, pożywną i delikatną rybę, ten przepis jest właśnie dla ciebie! Makrela pieczona w marynacie musztardowej na pewno ci się spodoba!
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 16 g
tłuszcze 32 % 10 g
węglowodany 16 % 5 g
162 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h 40 min

przygotuj makrelę do marynowania-odetnij głowę, wyciągnij wnętrze, dobrze umyj i osusz ręcznikami papierowymi. Przygotuj marynatę-wymieszaj musztardę, sos sojowy, przyprawę do ryb, czosnek i bazylię. Natrzyj makrelę marynatą i wyślij do lodówki do marynowania przez co najmniej 2 godziny (najlepiej na noc). Im dłużej marynujesz rybę,tym bardziej jest aromatyczna.
po marynowaniu zawiń makrelę w folię i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Podawaj z dowolnym dodatkiem, możesz z warzywami.
makrela pieczona w marynacie musztardowej jest gotowa! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Przyprawa Maggi - 59   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy