maślane bułeczki z nadzieniem jabłkowym i twój poranek się powiódł

miękkie, przewiewne i bardzo delikatne bułeczki sezamowe! Pieczenie jest po prostu achowe, bujne i bardzo smaczne. Jeśli chcesz z kawą, mlekiem, możesz zmiażdżyć mewę! Miękkie, przewiewne i bardzo delikatne bułeczki kefirowe z nadzieniem jabłkowym! Gotowanie pyszne, gotowanie proste, wspólne gotowanie śniadania w domu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 12 % 5 g
węglowodany 74 % 32 g
197 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dodaj cukier do rozgrzanego kefiru...

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    ...suche drożdże i odstaw na siedem minut, aby aktywować drożdże.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce przygotuj jajka do ubijania i dodaj do nich masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij i dodaj 1 łyżeczkę cukru waniliowego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przez sito przesiej mąkę, dodaj sól.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj dwie płynne bazy jajeczne i drożdżowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj do nich mąkę w trzech porcjach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Formujemy ciasto...

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    ...ugniatamy go i umieszczamy w ciepłym miejscu do podniesienia na 30-40 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po upływie czasu zagniatamy ciasto i wkładamy do wyrośnięcia na 30 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Do nadzienia bierzemy 2-3 jabłka ze świeżych zbiorów, obieramy je, obieramy z nasion i kroimy w kostkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na patelnię wkładamy olej i podgrzewamy,

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż pokrojone jabłka do karmelizacji.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smaż przez 5 minut i dodaj cukier, gotuj przez 3 minuty i zdejmij z ognia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Nadajemy ciastu kształt bułki...

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    I podziel go na 10 części.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Każdej części nadajemy kształt ciasta o grubości 1,5 cm i rozprowadzamy nadzienie jabłkowe.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Następnie oślepiamy krawędzie ciasta, nadając mu kształt kuli.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozłóż na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem wysmarowanym olejem roślinnym i ustaw na 20-25 minut.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Smarujemy ubitym jajkiem, posypujemy sezamem i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Przy wyłączonym piekarniku musisz pozwolić bułkom parzyć przez kolejne 5 minut.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Posmaruj gorące wypieki masłem i ostudź.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Powstały miękkie, przewiewne i bardzo delikatne bułeczki na kefirze z nadzieniem jabłkowym.

przewiewne i bardzo delikatne bułeczki na kefirze z nadzieniem jabłkowym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy