skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dodaj cukier do rozgrzanego kefiru...
Krok 2:
...suche drożdże i odstaw na siedem minut, aby aktywować drożdże.
Krok 3:
W osobnej misce przygotuj jajka do ubijania i dodaj do nich masło.
Krok 4:
Ubij i dodaj 1 łyżeczkę cukru waniliowego.
Krok 5:
Przez sito przesiej mąkę, dodaj sól.
Krok 6:
Wymieszaj dwie płynne bazy jajeczne i drożdżowe.
Krok 7:
Dodaj do nich mąkę w trzech porcjach.
Krok 8:
Formujemy ciasto...
Krok 9:
...ugniatamy go i umieszczamy w ciepłym miejscu do podniesienia na 30-40 minut.
Krok 10:
Po upływie czasu zagniatamy ciasto i wkładamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Krok 11:
Do nadzienia bierzemy 2-3 jabłka ze świeżych zbiorów, obieramy je, obieramy z nasion i kroimy w kostkę.
Krok 12:
Na patelnię wkładamy olej i podgrzewamy,
Krok 13:
Rozłóż pokrojone jabłka do karmelizacji.
Krok 14:
Smaż przez 5 minut i dodaj cukier, gotuj przez 3 minuty i zdejmij z ognia.
Krok 15:
Nadajemy ciastu kształt bułki...
Krok 16:
I podziel go na 10 części.
Krok 17:
Każdej części nadajemy kształt ciasta o grubości 1,5 cm i rozprowadzamy nadzienie jabłkowe.
Krok 18:
Następnie oślepiamy krawędzie ciasta, nadając mu kształt kuli.
Krok 19:
Rozłóż na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem wysmarowanym olejem roślinnym i ustaw na 20-25 minut.
Krok 20:
Smarujemy ubitym jajkiem, posypujemy sezamem i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Przy wyłączonym piekarniku musisz pozwolić bułkom parzyć przez kolejne 5 minut.
Krok 21:
Posmaruj gorące wypieki masłem i ostudź.
Krok 22:
Powstały miękkie, przewiewne i bardzo delikatne bułeczki na kefirze z nadzieniem jabłkowym.
przewiewne i bardzo delikatne bułeczki na kefirze z nadzieniem jabłkowym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g